EU-s diplomata: Magyarországnak „ki kell vennie a részét“ a szankciókból

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 13. - 20:14

A diplomata szerint bár a javaslatot még finomítani kell, de el kell hárítani az akadályokat, vagy így vagy úgy. 

A CNN egy magas rangú uniós diplomatát idéz, akinek a nevét nem említi, de azt írják, hogy azt mondta, hogy Magyarországnak „ki kell vennie a részét“ a szankciókból, és el kell döntenie, hogy egységet akar-e mutatni az Európai Unióval Oroszországgal szemben. 

Egy brüsszeli sajtótájékoztatón kijelentette, hogy hatodik szankciócsomagnak az olajembargót is tartalmaznia kell, hogy „tartósan befolyásolni tudják Oroszország jövedelemszerző képességét, és súlyos költségeket rójanak ki rá“. 

A diplomata szerint a javaslatot még finomítani kell, mivel a legtöbb európai országnak „fokozatosan ki kell szállnia az olajból, és egyértelműen vannak reális gazdasági megfontolások, amelyeket figyelembe kell venni, és az alternatívák elérhetősége tagállamonként nyilvánvalóan eltérő“. 

Magyarországgal kapcsolatban a diplomata elmondta, hogy „egzisztenciális olajfüggőség áll fenn Oroszországgal“, amely miatt „a bizottság javaslatokkal áll elő, de egy bizonyos ponton bele kell harapni a szánkba, meg kell nézni, hogy hol akarunk ebben a kérdésben lenni, és reméljük, hogy Magyarország előzékenyebb lesz“. 

Hozzátette, hogy Magyarországnak „ésszerű javaslatokat“ ajánlottak fel, kiemelve, hogy az országnak el kell döntenie, hogy hol áll, „hogy továbbra is megmaradjon ez a fontos uniós egység, és ugyanazokat a jelzéseket küldjük Oroszországnak, hogy hagyja abba a háborús erőfeszítéseket“. 

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán hangsúlyozta, hogy Magyarország csak abban az esetben szavazza meg a szankciókat, ha Brüsszel megoldást tud kínálni azokra a problémákra, amelyeket ők idéznek elő. 

Aláhúzta, hogy nemcsak a finomítók több százmillió dollárba kerülő átalakításával kapcsolatban várja a kormány a javaslatokat, de az Horvátországon keresztül Magyarországra érkező olajvezeték kapacitásbővítésével kapcsolatban is. 

Ezen felül arra a kérdésre is várják a választ, hogy mi lesz a magyar gazdasággal és annak jövőjével, ugyanis az a javaslat ebben a formában a magyar gazdaság számára atombombával érne fel.