Dollár
395,98 Ft
Euró
403,24 Ft
Font
477,71 Ft
Bitcoin
23,520 $

Egy töltő mind felett: Az EU egységes töltőt akar minden telefonhoz

Fotó: Unsplash/Vishnu Mohanan
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 25. - 18:56

Az Európai Unió csütörtökön ismertette terveit, amelyek szerint az okostelefon-gyártóknak egységes töltési módszert kellene bevezetniük a telefonokhoz.

Az Európai Bizottság, a blokk végrehajtó szerve olyan jogszabályjavaslatot terjesztett elő, amely előírná az USB-C kábeleket a töltéshez, egy olyan technológiát, amelyet számos készülékgyártó már átvett. A legfőbb ellenálló az Apple, amely szerint az új szabályok korlátoznák az innovációt, és ez végül a fogyasztók kárára válna. Az iPhone-ok a vállalat saját Lightning töltőportjával érkeznek, bár a legújabb modellek USB-C aljzatba dugható kábeleket tartalmaznak.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

Az EU nyomulását minden bizonnyal örömmel fogadják majd azok a milliók, akik egy-egy kábelekkel teli fiókban turkáltak a megfelelő töltőért. Az EU azonban az európaiak által évente kidobott 11 ezer tonna elektronikai hulladék mennyiségét is csökkenteni szeretné.

A bizottság szerint az EU-ban élő átlagember legalább három töltővel rendelkezik, és kettőt rendszeresen használ, de az emberek 38 százaléka számolt be arról, hogy legalább egyszer azért nem tudta feltölteni a telefonját, mert nem talált kompatibilis töltőt. Tavaly mintegy 420 millió mobiltelefont vagy hordozható elektronikus eszközt adtak el az EU-ban.

Az új szabályok a gyorstöltési technológia szabványosítását is előírják, és a fogyasztóknak jogot biztosítanak arra, hogy választhassanak, töltővel vagy anélkül vásárolnak-e új készüléket, ami az EU becslései szerint évente 250 millió eurót takarít meg a fogyasztóknak.

Miután az EU végrehajtó bizottsága több mint egy évtizeden át próbálta rábírni az iparágat egy közös szabvány elfogadására, és ennek köszönhetően a több tucatnyi különböző töltőcsatlakozót egy maroknyira csökkentették, most az EU végrehajtó bizottsága erőlteti a kérdést.

“A töltők táplálják a legfontosabb elektronikus eszközeinket. Az egyre több eszközzel együtt egyre több olyan töltőt árulnak, amelyek nem cserélhetők egymással, vagy amelyekre nincs szükség. Ennek véget vetünk. Javaslatunkkal az európai fogyasztók egyetlen töltőt használhatnak majd az összes hordozható elektronikai eszközükhöz – ez fontos lépés a kényelem növelése és a pazarlás csökkentése érdekében”

– mondta Thierry Breton, az EU belső piaci biztosa.

A vállalatoknak két évük lesz arra, hogy alkalmazkodjanak az új szabályokhoz, amint azok hatályba lépnek. A szabályok csak az egységes európai piac 30 országában értékesített elektronikai termékekre vonatkoznának, de az EU szigorú adatvédelmi szabályaihoz hasonlóan ezek is de facto szabvánnyá válhatnak a világ többi részén. Az Apple elmondta, hogy osztja az Európai Bizottság környezetvédelem iránti elkötelezettségét, de kétségbe vonja, hogy a javaslatok segítenék-e a fogyasztókat.

“Továbbra is aggódunk amiatt, hogy az egyetlen csatlakozótípust előíró szigorú szabályozás inkább megfojtja, mint ösztönzi az innovációt, ami viszont árt a fogyasztóknak Európában és világszerte”

– írta a vállalat közleményében.

Breton azonban tagadta, hogy az új szabályok lassítanák az innovációt.

“Ha az Apple továbbra is saját csatlakozót akar, akkor meglesz a lehetősége, hogy ezt tegye. Ez nem az innováció ellen van, csupán arról van szó, hogy egy kicsit megkönnyítsük polgártársaink életét” – mondta Breton egy brüsszeli sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a készülékgyártók továbbra is két különböző portot helyezhetnek el telefonjaikon, ha akarnak.

A törvényjavaslat értelmében – amelyet még az Európai Parlamentnek is meg kell vizsgálnia és jóvá kell hagynia – az Európai Unióban értékesített telefonoknak, táblagépeknek, digitális fényképezőgépeknek, videojáték-konzoloknak, fejhallgatóknak és fejhallgatóknak USB-C töltőporttal kellene rendelkezniük. A fülhallgatók, okosórák és fitneszkarkötők nem tartoznak ide.

(AP)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.