Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

Az EU és Dél-Korea is támogatást nyújt Ukrajnának a folyamatos áramellátás érdekében

Fotó: Generátor biztosítja egy utcai kávézó áramellátását áramszünet idején Kijevben 2022. november 24-én. Az ukrán fővárosban a vízellátás már helyreállt, de a lakóépületek mintegy 70 százaléka áram nélkül maradt az előző napi orosz rakétatámadások után. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ehhez 500-600 megawattos áramszállításokat akarnak lehetővé tenni, valamint nagyfeszültségű generátorokat és mini-exkavátorokat leszállítani.

Ukrajna energetikai infrastruktúrája már jó ideje orosz támadásokkal néz szembe, amely többek között jelentős áramkimaradásokat okozott, ezért az Európai Unió és Dél-Korea igyekszik mielőbb támogatást nyújtani a helyzet enyhítése érdekében.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A Liga.net szerint az ukrán nemzeti áramhálózat-üzemeltető, az Ukrenergo vezetője pénteken arról nyilatkozott, miszerint a munka már folyamatban van, a terv pedig az, hogy 500-600 megawattos áramszállításokat tegyenek lehetővé Európából.

Volodimir Kudrickij hozzátette, miszerint speciális mechanizmusokra van szükség ahhoz, hogy ezeket az importokat meg lehessen valósítani, ugyanis az áram ára jóval magasabb Európában, mint Ukrajnában – írta a Newsweek.

A Rada közleménye szerint Olekszandr Kornienko, az ukrán parlament elnökhelyettese azt is elmondta, hogy Dél-Korea 20 nagyfeszültségű generátort és öt mini-exkavátort fog biztosítani, várhatóan december 12-től.

A legkiszolgáltatottabbak vannak a legnagyobb veszélyben

Oroszország októberben számos csapást mért az ukrán energetikai infrastruktúrára, ami erőteljes aggodalmakat váltott ki a tél közeledtével, ugyanis ez az évszak általában nagyon hosszú és hideg Ukrajnában, amikor a hőmérséklet akár -20 Celsius-fokig is süllyedhet.

Emiatt Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azzal vádolta Moszkvát, hogy megpróbálja „behódolásra fagyasztani az országot”, miután kudarcot vallott a folyamatban lévő inváziójában.

Majd arra figyelmeztetett, hogy az orosz támadások miatt ukránok milliói maradhatnak télen megfelelő áram-, fűtés- és vízellátás nélkül, kiemelve, hogy a „legkiszolgáltatottabbak fogják a legsúlyosabb árat fizetni”, ezért mihamarabb cselekedni kell.