Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

Az EU és Azerbajdzsán aláírta a megállapodást: Baku 2027-re több mint kétszeresére növeli gázszállításait az EU-ba

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand
not image

Takács Petra

2022. július 18. - 19:34

Végre egy jó hír is érkezett a globális válság közepette.

Az Európai Bizottság hétfőn egyetértési megállapodást írt alá Azerbajdzsánnal, ennek értelmében Baku 2027-re több mint kétszeresére növeli gázszállításait az Európai Unióba.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

A megállapodás, amelyet Ursula von der Leyen, a brüsszeli bizottság és Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke írta alá Bakuban, brüsszeli megfogalmazás szerint “kötelezettségvállalást tartalmaz az úgynevezett Déli Gázfolyosó kapacitásának megkétszerezésére annak érdekében, hogy 2027-ig évente legalább 20 milliárd köbméter gázt továbbítsanak rajta az EU-ba”.

Az együttműködés keretében Azerbajdzsán már most is növeli az EU-ba irányuló földgázszállítását: a tavalyi 8,1 milliárd köbméterről 2022-ra várhatóan 12 milliárd köbméterre – olvasható a testület sajtóközleményében.

Kadri Simson energiaügyi biztos a megállapodással kapcsolatban kijelentette: “Azerbajdzsán már megnövelte az EU-ba irányuló földgázszállítást, és ez a tendencia folytatódni fog: (…) 2027-re várhatóan több mint kétszeresére nő a szállított földgáz mennyisége. Együttműködésünk azonban ezen is túlmutat, felgyorsítva a megújuló energiaforrások elterjedését, és kezelve a metánkibocsátást; ezek a lépések egyrészt növelik az ellátás biztonságát, másrészt hozzájárulnak éghajlat-politikai céljaink eléréséhez.”

Ursula von der Leyen pedig úgy fogalmazott: “Új fejezetet nyitunk az Azerbajdzsánnal – az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való elmozdulásra irányuló erőfeszítéseinkben kulcsfontosságú partnerrel – folytatott energiaügyi együttműködésünkben. Az energia azonban csak egyike azoknak a területeknek, amelyeken fokozhatjuk az Azerbajdzsánnal folytatott együttműködésünket, és várakozással tekintek a kapcsolatunkban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázása elé.”

Aliyev egyebek között azt emelte ki, hogy az energiabiztonság szempontjából fontos szerepe van annak, hogy Baku és Brüsszel hosszú távra szólóan folytat kiszámítható és kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést.

Az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint a testület régóta támogatja a Déli Gázfolyosó bővítését, amely jelentős mértékben hozzájárul a biztonságos, megbízható és kiszámítható földgázellátáshoz Délkelet-Európában, továbbá a Nyugat-Balkánon is, az Adriai-tengeren áthaladó gázvezetéken keresztül.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.