Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Az EU 27 feltételt szabott az uniós pénzekért

Fotó: MTI/AP/Alex Brandon
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Európai Unió és Magyarország között már jó ideje zajlik az egyeztetés az uniós pénzek kapcsán, a korábbi 17 feltétel pedig most 27-re módosult.

A Népszava meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy Magyarországgal szemben újabb feltételeket szabott az EU, hogy megkapjuk az uniós pénzeket.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

A lap információi szerint szerdán nagy valószínűséggel a 3000 milliárdos uniós felzárkóztatási támogatás felfüggesztését javasolja majd az Európai Bizottság, ám a 2300 milliárdos helyreállítási alaphoz hozzájuthat Magyarország.

Értesüléseik szerint az eredeti, 17 feltételből álló csomagot részekre bontják, melyek 27-ből 21-et fognak kitenni. A fennmaradó hat feltételből pedig négy az igazságszolgáltatás reformjához köthető.

Az EU feltétele szerint az Országos Bírói Tanács hatáskörét ki kell bővíteni oly módon, hogy annak beleszólása legyen az igazságszolgáltatási rendszer kulcsfontosságú pozícióba történő kinevezésekhez.

Egyértelmű szabályok bevezetését követelik a bíróságok átláthatóbb és elfogulatlanabb igazgatásának biztosítására, illetőleg azt szeretnék, hogy megszűnjön a kormány azon kiváltsága, hogy megtámadhassa a jogerős bírósági ítéleteket az Alkotmánybíróság előtt.

További feltétel, hogy a magyar kormány számolja fel azt a gyakorlatot, hogy a Kúria megpróbálja megakadályozni a bírákat abban, hogy az EU Bíróságával konzultáljanak. Két további feltétel kötődik majd az uniós pénzek felhasználásához, pontosabban a pénzfelhasználás megbízható belső ellenőrzési rendszerének a működéséhez.