Optimisták a Balti-országok, Oroszország őket nem fogja tudni elfoglalni

A brit hadsereg Észtország felé tartó páncélozott katonai jármûvei áthaladnak a lettországi Liepupéban 2022. február 25-én. A NATO további harci jármûveket helyez át a szövetség keleti szárnyának megerõsítése érdekében, válaszképpen az Ukrajnában kezdõdött orosz hadmûveletre. MTI/EPA/Valda Kalnina
not image

Nagy Noel

2022. május 23. - 20:13

Miután Oroszország megindította az inváziót Ukrajna ellen, a balti országok egyből nagyobb katonai jelenlétet kért a NATO részéről.

Martin Herem, Észtország hadseregének parancsnoka pedig kijelentette, hogy Oroszországnak nincs akkora ereje, hogy a balti államokat elfoglalja, viszont továbbra is az a célja, hogy destabilizálja a régiót – idézte az észt ERR hírügynökség.

„Úgy tűnik, az orosz kormány és Putyin nagyobb és gyorsabb lépéseket tesz a Nyugat felé. A cél az instabilitás. Oroszország nem tudja elfoglalni a balti államokat, nem tudja elfoglalni Kelet-Európát, nincs elég erejük erre és nem is akarják ezt megtenni”

Herem kijelentette, amennyiben Oroszország megpróbálja blokkolni a Litvániát Lengyelországgal összekötő, Fehéroroszország és Kalinyingrád között elhelyezkedő Suwaki szorost, a NATO válaszcsapást fog mérni.

„Megígérjük, hogy ugyanezt fogjuk tenni a Szentpétervár és Kalinyingrád közötti összekötővel a Balti-tengeren”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Észtország, Lettország és Litvánia az egyik legnagyobb támogatói Ukrajnának a háború kitörése óta, katonai és pénzügyi segélyt is nyújtottak Kijevnek, valamint további segélyek szállítását helyezték kilátásba.

Oroszország számára korábban övön aluli ütés volt, hogy nemcsak nem akarnak a balti államok orosz érdekszférába tartozni, de még be is léptek az Európai Unióba és a NATO-ba is, amelyek a Kreml számára komoly fenyegetések.