Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

Észt külügyminiszter: „az orosz állampolgárok passzivitása legitimálja az Ukrajna elleni agressziót”

Fotó: Orosz állásokat lőnek ukrán tüzérek a keleti fronton, Harkov közelében 2022. augusztus 24-én, az ukrán függetlenség 31. évfordulóján, amely egybeesik az orosz támadás hat hónappal ezelőtti kezdetével. Ukrajna 1991. augusztus 24-én vált függetlenné a Szovjetuniótól. MTI/AP/Andrij Marienko
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 28. - 22:09

A tisztviselő állítása szerint pontosan megérti, hogy az ukránok milyen értékeket képviselnek, miközben „mélyen átérzi” a fájdalmukat és áldozatukat, ezért van szükség további intézkedésekre.

Urmas Reinsalu külügyminiszter a TVP Worldnek tett nyilatkozatában az Észtország biztonságát érintő aktuális kihívásokról és problémákról, valamint az Ukrajnával szembeni folyamatos orosz agresszióról ejtett néhány szót.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

Elmondása szerint Észtország az egy főre jutó legnagyobb katonai segítséggel támogatja Ukrajnát, mert az ország „mélyen átérzi” azt a fájdalmat és áldozatot, amelyen most az ukránok keresztül mennek, emellett pontosan megérti, hogy milyen értékeket képviselnek.

„Nyilvánvaló, hogy ez nemcsak Putyin háborúja, hanem orosz állami háború is, hiszen az orosz állampolgárok passzivitása legitimálja az Ukrajnával szembeni indokolatlan agressziót. Mindemellett ez egy harc Európa szabadságáért” – mondta.

Az orosz turistavízumokra vonatkozó észt szankciók kapcsán hangsúlyozta, hogy az orosz turizmus európai szintű betiltására van szükség, amelyet azzal magyarázott, hogy az oroszok schengeni térségbe való belépésének engedélyezése súlyos biztonsági kockázatokat teremtene – írta a TVP World.

A befolyásos filozófus lányával, Darja Dugina halálával kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy az orosz hatóságok állítása, miszerint a gyilkosság gyanúsítottja Észtországba menekült, kizárólag „provokáció”.