Észrevétlenül terjedt el Európában a koronavírus egyik variánsa

Fotó: ThisisEngineering RAEng/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021.május.17 - 21:32

Múlt hónapban azonosítottak először egy új variánst Litvániában, mely valószínűleg Közép-Afrikából érkezett a kontinensre.

A B.1.620 koronavírus-variáns nagy valószínűséggel Közép-Afrikából érkezett Európába, és már legalább egy tucatnyi országban jelen van a kontinensen – írja az Infostart a Nature cikke alapján. 

A B.1.620 a mutációknak köszönhetően nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, ráadásul könnyebben megkerüli a szervezetben már működő immunitást. 

A törzset Litvániában azonosították először áprilisban, ezután pedig Gytis Dudas, a svéd Göteborgi Globális Biodiverzitás Központ munkatársa és csapata megkezdte a világ minden szegletéből érkező genomikai adatok elemzését.

Dudas és kollégái vizsgálatuk során megállapították, hogy a B.1.620 már februárban jelen volt az európai mintákban, ma pedig Franciaországban, Belgiumban, és számos más országban is fertőz.

A variánst valószínűleg Közép-Afrikából érkező utazók hozták magukkal a kontinensre: a Közép-afrikai Köztársaságból és Kamerunból származó mintákban is felfedezték azt. 

A B.1.620-at azért Litvániában tudták csak beazonosítani előszört, mert Közép-Afrikában csak korlátozott mértékben tudnak genomszekvenálást végezni, így észrevétlen maradt.