Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Északi Áramlat gázvezeték: a karbantartás miatti leállás akár végleges is lehet

Fotó: Twenty20
not image

Koós Alexandra

2022. július 11. - 15:41

Az európai gyártók igyekeznek felkészülni a legrosszabbra, ezért több helyen is alternatív energiaforrásokra állnak át, valamint Európán kívüli régiókból importálnak.

Megkezdték az éves karbantartási munkálatok elvégzését az Északi Áramlat gázvezetéken, amely a tervek szerint 10 napig tart, békeidőben pedig mindössze rutinszerű javításnak minősül, azonban egyes európai tisztviselők szerint fennáll a kockázat, hogy Moszkva nem fogja újra üzembe helyzeni.

A Kreml azt állította, a karbantartás elvégzése után folytatják a vezetéken keresztül történő gázszállítást, emellett bármilyen esetleges fennakadás a nyugati szankcióknak tulajdonítható, amelyek megakadályozták, hogy a gázvezetékhez szükséges turbinát beszerezzék.

A turbinát jelenleg Kanadában javítják, amelyet Berlinbe küldenének, Németország pedig vissza akarja küldeni Oroszországnak, mondván, hogy a lépés rávilágítana arra, miszerint Moszkva ürügyként használja az eszközt az Európába irányuló gázszállítások csökkentéséhez.

A jelentések szerint Európa jelenleg elegendő gázzal rendelkezik, a gyártók azonban igyekeznek felkészülni az orosz szállítások nélküli télre, amennyiben igazolást nyerne az, amitől a legjobban tartanak.

Ehhez több helyen is alternatív energiaforrásokra állnak át, valamint Európán kívüli régiókból importálnak, mások azonban attól tartanak, hogy az orosz szállítások nélkül hiány léphet fel télen, végül pedig teljes leállásra fognak kényszerülni.

Vlagyimir Putyin pénteken óvva intett attól, hogy a Nyugat újabb intézkedéseket léptessen életbe Moszkvával szemben, ugyanis egy ilyen döntés „sokkal nagyobb kárt okozna azoknak az országoknak, amelyek bevezetik őket”.

A Wall Street Journal beszámolója szerint az orosz elnök hangsúlyozta, miszerint „a szankciós politika további alkalmazása még súlyosabb, sőt, katasztrofális következményekkel járhat a globális energiapiacon”.