Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

Fotó: A dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én. MTI/AP/Dán fegyveres erők

Takács Petra

2022. október 1. - 20:00

A jelek szerint megszűnt az Északi Áramlat-2 szivárgása, ami mögött lehetséges, hogy szabotázs áll, de a nyomozás továbbra sem ért véget.

Többen Oroszországot vádolták meg az Északi Áramlat-2 szivárgásával, addig egyesek az USA-t látják a felelősnek az akcióért. Mindkét fél tagad, a nyomozás jelenleg is zajlik az ügyben, ami rendkívül súlyos.

A dán energiaügynökség közben arról számolt be, hogy a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat 2 szivárgása a jelek szerint megszűnt. Ugyanakkor az elmúlt napokban így is több tonna metán szivárgott a Balti-tengerbe, aminek szintén megvannak a maga veszélyei.

Az ügynökség a Twitteren keresztül erősítette meg, az Északi Áramlat-2 vezetéket üzemeltető társaság arról adott tájékoztatást, hogy a jelek szerint stabilizálódott a nyomás az Oroszországból Németországba vezető vezetékben.

A Sky News az ügynökségre hivatkozva azt írja, hogy mindez azt jelzi, a gázszivárgás megszűnt a vezetékben. Ulrich Lissek, az üzemeltető szóvivője szerint mindez azt jelenti, hogy a vezeték teljesen kiürült, vagy a vezetékben terjengő gáz és az azon kívül lévő víz nyomása elérte az ideális szintet, egyensúlyba került.