Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Észak már második napja válaszol tüzérségi lövedékkel a dél-koreai hadgyakorlatokra 

Szöul, 2022. december 5. Észak-koreai tüzérségi lövedékek kilövélésérõl szóló tudósítást néz egy férfi a szöuli fõpályaudvaron 2022. december 5-én. A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint Észak-Korea 130 tüzérségi lövedékeket lõtt ki a Dél-Koreával határos felségvizek irányába. MTI/EPA/YNA/Yonhap
Ázsia
not image

Szerkesztő

A dél-koreai hadsereg éleslövészeti gyakorlatot tart, nem messze a határvidéktől, több rakétaindító rendszerrel, ezt Észak pedig nem nézi jó szemmel. 

Az észak-koreai hadsereg azt állítja, hogy már második napja lőnek tüzérségi lövedékkel a tengerbe, válaszul arra, hogy a dél-koreaiak éleslövészeti gyakorlatokat tartanak a szárazföldi határvidék egy szakaszán. 

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Egy nappal korábban Észak mintegy 130 tüzérségi lövést adott le a Dél-Koreával közös nyugati és keleti tengeri határai közelében lévő vizekre, egy szóvivőjük pedig elmondta, hogy ezeket figyelmeztetésnek szánták Délnek – írja a Channel News Asia

A két fél egyre messzebbre megy a provokációban 

A dél-koreai vezérkari főnök szerint azok az észak-koreai lövedékek, amelyeket kilőttek, a katonai feszültségek csökkentéséről szóló 2018-as Korea-közi megállapodás alapján létrehozott pufferzónák északi oldalára estek, és felszólította Északot, hogy tartsa be a megállapodást.

Ez volt az első alkalom, hogy Észak-Korea lövedékeket lőtt ki a tengeri ütközőzónákba november 3-a óta, amikor mintegy 80 tüzérségi lövedék landolt az övezet észak-koreai oldalán, a keleti partoknál.

Ezen felül Észak-Korea idén folyamatosan demonstrálja, hogy milyen fegyverekkel rendelkezik, teszteli is őket, beleértve az interkontinentális ballisztikus rakétarendszer többszöri tesztelését, amellyel azonban nem csak arra a térségre, de az Egyesült Államokra is veszélyes lehet. 

Észak-Korea egy sor olyan rövid hatótávolságú rakétakilövést is végrehajtott, amelyeket dél-koreai és amerikai célpontok elleni szimulált nukleáris támadásként jellemzett, reakcióként arra, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok közös gyakorlatokat tartott, amelyeket Észak egy esetleges invázióra való felkészülésként értelmezett.