Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Észak-koreai atomprogram: Jun Szuk Jol „határozott válaszlépésekre” figyelmeztetett

Fotó: Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek az emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. szeptember 30-án. A dél-koreai vezérkari főnökség tájékoztatása szerint Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből Dél-Korea irányába. A mostani kísérletre röviddel azután került sor, hogy Kamala Harris amerikai alelnök befejezte látogatását a térségben. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
not image

Koós Alexandra

2022. október 1. - 14:05

Állítása szerint a vezetésnek helyes döntést kell hoznia a Koreai-félsziget „valódi békéje és kölcsönös jóléte” érdekében.

Jun Szuk Jol elnök szombaton kijelentette, miszerint Észak-Korea „határozott és elsöprő válaszlépésekkel” fog szembesülni Dél-Korea és az Egyesült Államok részéről, amennyiben atomfegyverek bevetése mellett dönt.

Elmondása alapján az ország jólétére és túlélésére nézve fenyegetést jelent az a nemrégiben elfogadásra került törvény, amely által Észak-Koreát „atomfegyver-államnak” nyilvánították, így megismételte a Kim Dzsongunhoz intézett, denuklearizációra vonatkozó felhívását.

Véleménye szerint az atomfegyverek kifejlesztése csak még jobban megnehezíti az észak-koreaiak életét, a vezetésnek pedig helyes döntést kell hoznia a Koreai-félsziget „valódi békéje és kölcsönös jóléte” érdekében.

Jun Szuk Jol mindemellett a dél-koreai-amerikai szövetséget is megerősítette, ígéretet téve arra, hogy mindkét ország hadserege határozottan fog reagálni bármilyen, Észak-Korea által jelentett fenyegetésre és provokációra, amennyiben szükség lesz rá – írta a CNN.

„Ennek érdekében a kormány fokozni fogja a felderítési és megfigyelési készségeket, valamint az Észak-Korea elleni csapásmérő képességeket is, hogy a lehető legfelkészültebbek legyünk” – mondta.

Korábban a dél-koreai hadsereg két rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta kilövését észlelte Phenjan területéről, amelyek az ország keleti partvidéke felé tartottak, s 400 kilométert tettek meg, legfeljebb 50 kilométeres magasságban repülve.

A dél-koreai és japán tisztviselők szerint egy héten belül ez már a negyedik teszt volt, valamint egy éven belül most lőtték ki a legtöbb ballisztikus rakétát azóta, hogy Kim Dzsongun 2012-ben átvette a hatalmat.