Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

Észak-Korea: „kedvező fordulat állt be” az ország vírushelyzetében

Fotó: Zöldségbolt dolgozói paradicsomot pakolnak ki egy járműből a helyi lakosok számára a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett kijárási korlátozások idején Phenjanban 2022. május 16-án. A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint az előző 24 órában 392 920 ember kapta el a koronavírust az országban, összesen eddig 1 213 550-en fertőződtek meg, és 50-en meg is haltak, mióta az ország az előző héten elismerte, hogy ott is megjelent a koronavírus. MTI/AP/Dzson Csol Dzsin
not image

Koós Alexandra

2022. május 23. - 17:56

A jelentések szerint „országszerte fokozzák a válság- és felelősségtudatosságot”, hogy ezzel fenntartsák a járványmegelőzésben bekövetkezett „kedvező fordulatot”, illetve számos intézkedést hajtottak végre.

Az állami média hétfői jelentéséből kiderül, hogy immár második napja 200 ezer alatt van a lázas megbetegedések száma Észak-Koreában, miközben Phenjan továbbra sem reagált a dél-koreai és amerikai segélyfelajánlásokra.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

Május 12-én jelentették be a koronavírus-járvány első hullámát az országban, amely tovább növelte az aggodalmakat a covid-vakcinák hiánya, a nem megfelelő orvosi infrastruktúra és a 25 milliós ország potenciális élelmiszerválsága kapcsán.

Észak-Korea hétfőn 167 650 lázas megbetegedésről, valamint egy halálesetről számolt be, ezzel a halálos áldozatok száma 68-ra emelkedett. A koronavírusos megbetegedésekhez köthető esetek száma április végétől 2,81 millióra tehető, amelyből 2,33 millióan már felépültek.

Joe Biden szombaton közölte, Washington koronavírus elleni oltásokat ajánlott fel Kínának és Észak-Koreának, azonban “nem kapott választ”, mindeközben az észak-koreai kormány azzal dicsekedett, hogy „kedvező fordulat állt be” az ország vírushelyzetében – közölte a CNA.

A KCNA beszámolója alapján „országszerte fokozzák a válság- és felelősségtudatosságot”, hogy ezzel fenntartsák a járványmegelőzésben bekövetkezett „kedvező fordulatot”, ezáltal rendszeres ellenőrzéseket végeznek, illetve számos lezárási és blokádintézkedést hajtottak végre.

Egyes szakértők kiemelték, hogy az egészségügyi hatóságok csak a lázas tünetekkel rendelkezők számadatait osztják meg, amelyből nem derül ki, hányan vannak azok, akik valóban covidosak lettek, így nehézséget jelent, hogy a koronavírus-hullám mértékét megállapítsák.

Mindemellett a hatóságok élelmiszert és gyógyszereket osztottak szét az országban, a KCNA pedig azt állította, hogy a gyógyszergyárak “felgyorsítják a termelést”, azt azonban nem részletezték, hogy milyen típusú orvosságokat gyártanak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.