Dollár
431,93 Ft
Euró
412,37 Ft
Font
461,45 Ft
Bitcoin
18,660 $

Észak-Korea tagadja, hogy fegyvereket exportál Oroszországba

Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott kép Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről a felesége, Ri Szol Dzsu társaságában a Korea kettészakadása 74. évfordulójának alkalmából rendezett phenjani ünnepségen 2022. szeptember 8-án. A Koreai-fésziget északi részén 1948. szeptember 9-én kiáltották ki a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot. MTI/AP/KCNA/KNS
not image

Hujber Dávid

2022. szeptember 22. - 06:33

Észak-Korea azt állítja, hogy egyetlen fegyvert sem exportált Oroszországba az ukrajnai háború ideje alatt, és nincsenek is ilyen tervei.

Nemrég olyan hírek láttak napvilágot, hogy Oroszország több millió rakétát tervez vásárolni Észak-Koreától. Az elzárt ázsiai ország tagadta azokat a híreket, miszerint fegyvereket küldött volna az oroszoknak, és elmondásuk szerint még csak terveik sincsenek erre vonatkozólag.

Soron kívül Reuters: 1,1 milliárdos segélycsomagot készül kiutalni az Egyesült Államok Ukrajnának 

Hozzátették, az amerikai hírszerzési jelentések szerint csak egy kísérlet arra, hogy bemocskolják Észak-Korea nevét. A csütörtökön kiadott nyilatkozat szerint Észak-Korea azt mondta, az USA hagyjon fel ezekkel a meggondolatlan megjegyzésekkel és tartsa a száját.

A nyilatkozatra azt követően került sor, hogy a Fehér Ház szeptember hónap elején azt állította, hogy Oroszország tüzérségi lövedékeket és rakétákat vásárol Észak-Koreától, ezzel is támogatván az oroszokat az ukránok ellen vívott háborújukban.

Ezzel Észak-Korea és Oroszország megsértené az ENSZ határozatait, mivel az ázsiai ország semmilyen módon nem exportálhat és importálhat fegyvereket. Észak-Korea ugyan tagadta az USA állításait, szerintük a katonai felszerelések exportja és importja egy szuverén állam sajátos törvényes joga.

Ugyanakkor megragadták az alkalmat, hogy tisztázzák, korábban sem exportáltak fegyvereket vagy lőszereket Oroszországba, és nem is tervezik. Az azonban tény, hogy a két ország között szorosabbá vált a kapcsolat, és Észak-Korea soha nem ítélte el Oroszországot a háborúja miatt.

Az észak-koreai kormány kész munkásokat küldeni az ország keleti részén található oroszbarát szakadár régiók újjáépítéséhez. Júliusban Észak-Korea lett az első olyan ország Oroszországon és Szírián kívül, mely elismerte a Donyeck és Luhanszk területek függetlenségét – írja a South Cinha Morning Post.