Észak-Korea Tajvant felhasználva támadja az Egyesült Államokat

Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára (k) kezet fog katonai pilótákkal egy védelmi fejlesztési kiállításon Phenjanban 2021. október 11-én. A KCNA tudósítása szerint Kim kijelentette, hogy Észak-Korea nem akar háborút indítani, de fejlesztenie kell védelmi képességeit az Egyesült Államok ellenséges politikája és Dél-Korea fegyverkezése miatt, ami destabilizálja a Koreai-félszigetet. (MTI/AP/KCNA/KNS)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 23. - 08:33

Észak-Korea azzal vádolja a Biden-kormányt, hogy Tajvan „meggondolatlan“ támogatásával növeli a katonai feszültséget Kínával, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok növekvő katonai jelenléte a térségben potenciális fenyegetést jelent Észak-Korea számára.

Pak Myong Ho észak-koreai külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy az Egyesült Államok „indiszkrét beavatkozása“ a Tajvant érintő kérdésekben, amelyeket Észak kizárólag kínai belügynek tekint, azzal fenyeget, hogy „kényes helyzetet idéz elő a Koreai-félszigeten“.

Pak nyilatkozata egy nappal azután hangzott el, hogy Joe Biden elnök a CNN városházi rendezvényén kijelentette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy Tajvan védelmére keljen, ha Kína támadást intéz ellene. A Channel News Asia szerint Washington „stratégiai kétértelműséget“ tart fenn azzal kapcsolatban, hogy beavatkozna-e, ha Kína megtámadná Tajvant.

Kína és Tajvan 1949-ben polgárháború közepette szakadt szét, és bár hivatalosan csak Pekinggel tart fenn diplomáciai kapcsolatot, az Egyesült Államok törvényi kötelezettsége továbbra is az, hogy biztosítsa, hogy Tajvan meg tudja védeni magát a külső fenyegetésekkel szemben.

Észak-Korea egyre gyakrabban bírálja az Egyesült Államok szélesebb körű biztonsági szerepét az ázsiai-csendes-óceáni térségben, miközben egyre élesebbé válik a verseny Kínával. A múlt hónapban Észak nem részletezett ellenintézkedésekkel fenyegetőzött, miután a Biden-kormány úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat biztosít Ausztráliának.

„Közismert tény, hogy az amerikai csapatokat és a (dél-koreai) katonai bázisokat arra használják, hogy nyomást gyakoroljanak Kínára, és hogy az USA és szatellitállamainak hatalmas erői, amelyeket Tajvan közelében összpontosítanak, bármikor elkötelezhetők egy Észak-Koreát célzó katonai műveletre“

– mondta Pak.

Szerinte az Egyesült Államok vezette „ellenséges erők“ növekvő katonai jelenléte a térségben azon a „sántító állításon“ alapul, hogy Észak-Korea és Kína bajt okozna Tajvanon és a Koreai-félszigeten. Szerinte ezt azt bizonyítja, hogy „az USA arra törekszik, hogy megfojtsa hazánkat és Kínát, mindkettő szocialista országot, hogy megőrizze felsőbbrendűségét“.

A Washington és Phenjan közötti nukleáris tárgyalások több mint két éve megrekedtek az Észak-Koreával szembeni, az Egyesült Államok által vezetett, bénító szankciók enyhítésének kérdése miatt, amellyel azt akarták elérni, hogy Észak lépéseket tegyen atomfegyverprogramja leállítása érdekében, azonban Phenjan az atomfegyverek birtoklását tekinti a Kim család rezsimje fennmaradásának végső biztosítékának, amely az 1940-es évek óta vasököllel irányítja az országot.

Észak-Korea szeptemberben egy hónapokig tartó szünet után felgyorsította rakétakísérleteit, miközben feltételes békeajánlatokat tett Szöulnak, felelevenítve a Dél-Koreára gyakorolt nyomást, hogy megpróbálja megszerezni, amit akar az Egyesült Államoktól.

Szung Kim, Biden észak-koreai különmegbízottja várhatóan még szombaton megérkezik Dél-Koreába, hogy a szövetségesekkel tárgyaljon az észak-koreai tárgyalások megújításáról.