Dollár
395,10 Ft
Euró
411,47 Ft
Font
477,08 Ft
Bitcoin
16,636 $

Észak-Korea úgy szórja a pénzt a rakétakísérletekre, mintha nem lenne holnap

Észak-koreai rakétakilövésrõl szóló tudósítás egy szöuli vasútállomáson 2022. május 25-én. Ezen a napon a dél-koreai hadsereg szerint Észak-Korea három rakétát indított el Szunanból, Phenjan egyik külvárosából a Japán(Keleti)-tenger irányába. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
not image

Borbély Fanni

2022. június 9. - 16:56

Csak az idei évben 33 rakétatesztet indítottak, mely nem kevesebb, mint 650 millió dollárt emésztett fel. Kérdés, hogy nem lenne-e fontosabb a lakosság egészsége, miután berobbant az országban a koronavírus-járvány.

Mint ismert, Észak-Korea folyamatosan indít rakétateszteket, az SCMP értesülései szerint pedig az idei 33 rakétakísérlet nagyon sokba került Phenjannak: interkontinentális ballisztikus rakétánként 30 millió dollárba, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétánként 5 millió dollárba fájt Észak-Koreának a folyamatos tesztelgetés.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A folyamatos rakétatesztek költsége kapcsán azonban felmerül a kérdés, hogy vajon nem lenne-e kicsit fontosabb az élelmiszerhiány, vagy éppen a koronavírus-járvány elleni küzdelemre fordítani ezt a tetemes mennyiségű pénzt, hiszen a járvány csak tovább súlyosbítja az egyébként is szörnyű állapotokat Észak-Koreában.

Becslések szerint akár 650 millió dollárt is költhetett 2022-ben Phenjan a rekordszámú rakétakilövésekre, ez az összeg pedig magában foglalja a kilőtt 33 rakéta megépítését és tesztelését is. Shin Won-sik volt tábornok kérésére a Korea Institute for Defence Analyses, egy kormányhoz tartozó katonai kutatóközpont összeállított egy elemzést az adatokból, s arra jutottak, hogy Észak-Korea minden egyes interkontinentális ballisztikus rakétára, amelyet idén teszteltek, közel 30 millió dollárt költött.

Shin a jelentésben szereplő adatok kapcsán kijelentette, egyértelműen látszik, hogy Kim – akinek országa egyébként a világ legszegényebbjei közé tartozik – rosszul választja meg prioritásait, ez pedig “végeredményben egy tragédia az egész észak-koreai nép számára”. Megjegyezte, Észak-Korea csak vasárnap 8 rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, ami napi rekordnak számít, ezzel pedig Kim rekordszámú kilövést hajtott végre egy év alatt.

Az észak-koreai propagandagépezet már hosszú évek óta azt erőlteti, hogy a brutális katonai kiadásokra azért van szükség, mert az Egyesült Államok bármikor inváziót indíthat az ország ellen, illetve azt állítják, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy “megőrizzék a nép egyedülálló kultúráját”. Azok a lakosok pedig, akik meg merik kérdőjelezni a rezsim álláspontját, kivétel nélkül börtönbüntetésre számíthatnak.