Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea csütörtökön

Fotó: Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek az emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. szeptember 28-án. A dél-koreai vezérkari főnökség tájékoztatása Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába. A mostani kísérletre egy nappal az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris dél-koreai látogatása előtt került sor. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun
not image

Hujber Dávid

2022. október 6. - 06:37

Három napon belül ez már a második ilyen kilövés volt Észak-Korea részéről, miután az USA egyik repülőgép-hordozója a Koreai-félsziget közelében megjelent.

Észak-Korea-Korea két rövid hatóválságú ballisztikus rakétát lőtt ki kelet felé, ami három napon belül a második ilyen manővere volt. Ez válasz volt az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlatára, amit élesen elítél az elzárt ázsiai hatalom.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

A csütörtöki kilövésekről a dél-koreai Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottsága, a JCS, illetve Japán kormánya számolt be. A kilövés nem sokkal azután történt, hogy Észak-Korea 2017 óta először lőtt ki egy olyan rakétát, mely megjelent Japán felett.

Japán miniszterelnöke, Fumio Kishida hangsúlyozta, szeptember vége óta ez már a hatodik ilyen rakétakilövés volt, amit semmilyen módon nem tűrhetnek el. A JCS szerint az első rakétát reggel 6 óra 1 perckor lőtték ki Phenjan közelében, míg a másodikat 22 perccel később.

A dél-koreai hadsereg a közleményében határozottan elítélte a kilövéseket, és azt mondták, hogy azok egyértelműen megsértették az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Dél-Korea Nemzetbiztonsági Tanácsa szerint mindez elfogadhatatlan kihívást jelent a nemzetközi közösség számára, valamint erőteljesebb válaszlépésekre van szükség.

Az USA átvezényelte a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozóját

A csütörtöki kilövésekre néhány órával azután került sor, hogy az USA hirtelen átvezényelte a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozóját a Koreai-félsziget közeli vizekre, valamint Dél-Koreával közösen rakétakilövéseket gyakorolt, amivel demonstrálták az erejüket, válaszul a kedden történtekre.

Szakértők szerint Észak-Korea valószínűleg egy Hwasong-12 rakétát lőtt ki, amely képes elérni az Egyesült Államok csendes-óceáni területét, Guamot, illetve nukleáris robbanófejet hordozhat. Az USA közben azzal vádolja Kínát és Oroszországot, lehetővé teszik a Kim Dzsong Un vezette Észak-Koreának, hogy újabb és újabb kísérleteket hajtson végre, mivel a blokkolással nem vezethetnek be szigorúbb szankciókat a kilövésekre vonatkozóan.

Észak-Korea külügyminiszéruma kiadott egy közleményt, amiben azt írták, hogy a kilövések a Koreai Néphadsereg jogos ellenlépései a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatra. Elítélték az USA hajójának átvezénylését, és azzal vádolják őket, valamint Dél-Koreát, hogy a közelmúltban tartott hadgyakorlattal csak fokozzák a katonai feszültséget a Koreai-félszigeten.

Japán és Dél-Korea szerint a csütörtökön kilőtt első rakéta mintegy 350 kilométert tett meg 80 és 100 kilométeres magasságban. A második rakéta már 800 kilométert repült 50 és 60 kilométer közötti magasságban. A kilövés helyszíne új volt, a gyanú szerint egy mobil hordozórakétáról hajtották végre az akciót.

Japán védelmi minisztere, Jaszukazu Hamada azt mondta, Észak-Korea könyörtelenül és egyoldalúan fokozza a provokációt, különösen az év eleje óta, amiről az Al Jazeera is beszámolt. Kína és Oroszország szintén bírálta az USA-t, Japánt és Dél-Koreát a hadgyakorlatok megtartása miatt. Phenjan még mindig nem erősítette meg a keddi IRBM-tesztjét, de általában az ilyen nagy horderejű tesztről az állami média felvételeket tesz közzé, amiken Észak-Korea első embere is rajta szerepel.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.