Észak-Korea megerősítette új rakétáinak kilövését, amelyeket vasúti hálózatról küldtek levegőbe

Fotó: Pixabay
not image

Hujber Dávid

2021. szeptember 16. - 04:50

Dél-Korea ugyanazon a napon tengeralattjáróról indítható ballasztikus rakétákat is tesztelt ugyanazon a napon, amikor Észak-Korea elindította a tesztelését.

Phenjan ugyanazon a napon tesztelt ballisztikus rakétákat, amikor Szöul az első nem nukleáris országként tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát próbált ki. A Koreai Központi Hírügynökség, a KCNA jelentette be csütörtökön, hogy az Észak-Korea által kilőtt rakéták egy új „vasúti rakétarendszer” tesztje volt.

Ezt egy potenciális ellencsapásként tervezték az országot fenyegető erők ellen. A rakéták összesen 800 kilométert tettek meg a levegőben, mielőtt szerdán célba értek volna Észak-Korea keleti partjainál lévő tengerbe.

Dél-Korea és Japán közölte, hogy két ballisztikus rakétát észleltek, amelyeket Észak-Koreából lőttek ki, alig néhány nappal azt követően, hogy észak nagy hatótávolságú cirkálórakétát tesztelt, amely elemzők szerint nukleáris arzenállal bírhat.

A két koreai ország egyre hevesebb fegyverkezési versenyt folytat, mindkét fél egyre nagyobb képességű rakétákat és más fegyvereket tesztel. Észak-Korea tesztjei azonban aggodalmat váltott ki az országból, és az Egyesült Államok szerint ezzel megsértették az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, illetve veszélyt jelentenek szomszédjaikra.

Az eredeti terv az volt, hogy Észak-Korea az amerikai szankciók enyhítéséért cserébe fokozatosan felszámolja a nukleáris és ballisztikus rakétaarzenálját, de a tárgyalások megrekedtek. A KCNA jelentésében foglaltak szerint a legutóbbi vasúti rakétakilövést még az év elején szervezték meg.

A hivatalos tájékoztatás szerint a vasúti vonalon mozgó rakétarendszer egy hatékony ellencsapási eszközként szolgál, amely képes erős, többszörös csapást mérni a fenyegetést jelentő erőkre – írja az Al Jazeera.

Észak-Korea szerint az új rendszerük nagy jelentőséggel bír az ország háborús elrettentő erejének növelésében. Észak-Korea első embere, Kim Dzsongun nem volt jelen tesztkilövések ideje alatt, amiről szintén a jelentésben írtak.

Az állami média által közzétett fotókon jól látható, ahogy egy síneken álló vonat tetejéről elindítják a rakétát az egyik hegyvidéki területen. Szakértői vélemények szerint az ehhez hasonló rendszerek viszonylag olcsó és megbízható lehetőséget jelentenek azon országok számára, amelyek javítani szeretnének nukleáris erőik támadóképességén.

Oroszország már megtette ezt, az Egyesült Államok elgondolkozott rajta, addig Észak-Korea elkészült a saját rendszerével. Észak-Korea rendszerének hatékonyságát akadályozza a viszonylag korlátozott vasúti hálózata, de a vezetőség azt tervezi, hogy a vasúti rakétaezredüket dandár méretűvé bővítik, és a kiképzés ideje alatt műveleti tapasztalatokat szereznek egy esetleges háborúhoz.

Más szakértői vélemények szerint nem túl költséghatékony, amit Észak-Korea csinál, ráadásul egy erősen forráshiányos országról van szó, de a szerdán bemutatott vasúti rendszeren alapuló ráktéka-kilóvő rendszer egy nagyobb, nukleáris fegyver kilövését is előkészítheti. Az Észak-Korea által bemutatott rakétarendszerek némelyike szimplán technológiai demonstrációról szólhat, amely nem biztos, hogy teljes mértékben telepítésre és bevetésre kerül.