Észak-Korea elutasítja az 1950-es koreai háborút lezáró nyilatkozatra vonatkozó felhívásokat

Kim Szung, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja (b), Funakosi Takehiro, a japán külügyminisztérium ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelõs különmegbízottja (k) és No Kju Duk, a Koreai-félsziget biztonsági ügyeiért felelõs dél-koreai különmegbízott háromoldalú találkozón vesz részt Észak-Korea témájában Tokióban 2021. szeptember 14-én. MTI/AP/Eugene Hoshiko
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 24. - 14:53

Dél-Korea ismételten új tárgyalásokat szorgalmazott az 1953-ban tűzszünettel végződött koreai háború hivatalos befejezéséről. Észak-Korea közölte, hogy hajlandó lenne a tárgyalások folytatására, ha Szöul “felhagy az ellenségeskedéssel”.

Phenjan pénteken visszautasította Szöulnak az 1950-es évekbeli koreai háború hivatalos befejezésére irányuló közeledését. Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető nagyhatalmú nővére azt mondta, hogy Délnek fel kell hagynia “ellenségeskedésével”, mielőtt tárgyalóasztalhoz ülnének.

Kim arra reagált, hogy Mun Dzsein dél-koreai elnök a héten az ENSZ-ben újból felszólította, hogy tárgyaljanak a konfliktus valódi lezárásáról, amely 1953-ban fegyverszünettel, de nem békeszerződéssel ért véget.

“Ha Dél-Korea visszaállítja az őszinteséget szavaiban és tetteiben, és felhagy az ellenségeskedéssel, akkor hajlandóak lennénk újra szoros kommunikációt és konstruktív megbeszéléseket folytatni”

– mondta Kim.

Ri Thae Szung phenjani külügyminiszter-helyettes ennél konkrétabban fogalmazott, mondván, hogy a tárgyalások megkezdése előtt a jóhiszeműség jeleként vissza kell vonni a határ közelében állomásozó amerikai fegyvereket és csapatokat, valamint az amerikai gazdasági szankciókat.

Nyilatkozataik néhány nappal azután hangzottak el, hogy Észak-Korea provokatív rakétakísérletet hajtott végre, az első ilyen kísérletet hat hónap óta. Az AP értesülései szerint Szöulban az egyesítési minisztérium ígéretet tett arra, hogy folytatja erőfeszítéseit a háború befejezéséről szóló nyilatkozat elfogadására és a “kapcsolódó országokkal” való együttműködés megerősítésére.

Miután a Kim Dzsongun és Donald Trump volt amerikai elnök közötti diplomáciai kísérletek 2019-ben megrekedtek, Észak-Korea támadásba lendült, egyre nagyobb figyelmet fordítva fegyverprogramjára és a nukleáris fegyverek megszerzésére irányuló kísérleteire.