Akkor a műtrágyahiány, hogy a farmerektől kérnek vizeletet Észak-Koreában

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2020. október 2-án közreadott, dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (j) megtekinti a közelmúltban pusztító tájfunok utáni helyreállítási munkálatokat Kimhwa megyében. MTI/EPA/KCNA
not image

Nagy Noel

2021. május 14. - 18:54

Sajátos módszert talált ki Észak-Korea vezetése a mezőgazdaságot érzékenyen érintő műtrágyahiányra, a farmereknek napi két liter vizeltet kell adományozni ennek előállítására.

Észak-Korea általában hatalmas mennyiségekben importál műtrágyát a legnagyobb kereskedelmi partnerétől, Kínától, ám a koronavírus-járvány kitörése óta felfüggesztették a két ország közötti kereskedelmet és lezárták a határokat.

Az ország azonban a kulcsfontosságú ültetési időszak előtt áll, és a mezőgazdasági szektort irányítóknak új stratégiákat kellett kidolgozni, hogy a kiesett trágyát valahogy pótolni lehessen, így teljesíteni tudják az állampárt terveiben lefektetett célokat.

A Szabad Ázsia Rádió angol kiadásának nyilatkozó észak-koreai források beszámolója szerint azonban, például Észak-Hamgyong tartományban elrendelték a farmereknek, hogy maguk állítsák elő a szükséges trágyát, hogy el tudják látni a különböző farmokat.

„A tartományi bizottság például elrendelte, hogy humuszból készítsenek trágyát, valamint elrendelte a farmereknek, hogy a saját vizeletüket is adományozzák a közösbe, amit majd szintén a trágyába fognak keverni”

Azt is megerősítették, hogy egyes farmokon akár napi két liter vizeletet kell „adományozni”, hogy a terv céljait meg tudják valósítani. Ezt pedig ráadásul nyilvántartásokban vezetik, így akik nem adományoznak elegendő vizeletet, azoknak a „fejükre koppintanak”, hogy tartsák a tempót.

Annak ellenére, hogy a hatóságok inkább forradalmi kérdésnek tekintenek erre, a Szabad Ázsia Rádiónak nyilatkozó farmerek szerint szimplán nevetséges ez a helyzet. „Néhány farmdolgozó nem bírja ki nevetés nélkül, hogy azért kritizálják őket, mert nem adtak elég vizeletet” – tette hozzá az egyik forrás.

Egy második forrás beszámolója szerint pedig a párt lényegében „komposzt-háborúra” biztatja a farmereket, hogy inkább versenyezzenek egymással, ki tud több természetes trágyát előállítani, mivel akkora hiány alakult ki a műtrágyából.