Dollár
428,62 Ft
Euró
421,03 Ft
Font
477,52 Ft
Bitcoin
19,378 $

Már maszkot sem kell hordani Észak-Korea nagy részén, de senki sem kapott oltást

Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető egészségügyi dolgozókkal találkozik Phenjanban 2022. augusztus 10-én. Kim Dzsong Un bejelentette, hogy országa legyőzte a koronavírus-járványt, és elrendelte a májusban bevezetett megelőző intézkedések eltörlését. MTI/AP/KCNA
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 13. - 07:13

Észak-Korea rekordsebességgel győzte le a koronavírust, amire más országok nem voltak képesek, de sokan kételkednek ebben, és puszta propagandát látnak a bejelentés mögött.

Észak-Koreában semmi sem lehetetlen, ahol hosszú hónapokig még csak meg sem jelent a koronavírus. Az észak-koreai vezetés rendre azt nyilatkozta, ők az egyetlen olyan ország, ahol nem jelent meg a vírus.

Soron kívül Orbán: jön a gyármentőprogram és már dolgoznak a munkahelyvédelmi akcióterven

Később bejelentették, a vírus mégis felütötte a fejét, amiért a szomszédos Dél-Koreát hibáztatták. Ezt követően súlyos korlátozásokat vezettek be, nemrég pedig ünnepélyes keretek között közölték, hogy legyőzték a koronavírust.

Kim Dzsong Un ünnepi beszédének ideje alatt többen elsírták magukat, továbbra is istenként bálványozzák a vezetőt Észak-Koreában. Az elzárt ázsiai ország egészen odáig ment, hogy szükség esetén eltörli a Föld színéről a dél-koreai hatóságokat, annyira dühösekké váltak a vírushelyzet miatt, amiért a szomszédjaikat okolják.

Mint arról a CNA is beszámolt a KCNA hírügynökségen keresztül, már nincs közegészségügyi válság Észak-Koreában, aminek köszönhetően enyhítették a vírusra vonatozó korlátozásokat. A kötelező maszkviselésre vonatkozó törvényt is eltörölték, korábban mindenhol viselniük kellett az embereknek a maszkot.

Vannak területek, ahol még érvényben marad a maszkviselés, kezdve a határ menti városokkal és megyékkel. A társadalmi távolságtartás és más vírusellenes intézkedéseket is feloldották a határ menti régiók kivételével.

Ugyanakkor azoknak maszkviselést ajánlottak, akik légzőszervi megbetegedés tüneteit mutatják. Ezeknek az embereknek otthon kell maradniuk, hogy adott esetben a vírust ne adhassák tovább másoknak.

Kim Yo Jong, Kim Dzsong Un testvére halálos megtorlást ígért Szöulnak, miután őket nevezte meg felelősnek a vírusért Észak-Koreában. A 2021-ben életbe lépett tilalom ellenére dél-koreai aktivisták évek óta propaganda szórólapokat juttatnak el Észak-Koreába.

A KCNA beszámolója szerint mindössze 74 haláleset történt a vírus terjedésének ideje alatt, és közel 4,8 millió lázas megbetegedést regisztráltak. Elmondásuk alapján ennek csak a töredékét azonosították covid-betegként.

Észak-Korea köztudottan a világ egyik legrosszabb egészségügyi rendszerét tudhatja magénak, szakértői vélemények szerint a kórházak rosszul vannak felszerelve és kevés intenzív ellátóegységet is tartalmaznak. Úgy vélik, hogy a 26 milliós lakosságból egyetlen egy embert sem oltottak be, bár lehetséges, hogy néhány oltóanyag bejutott az országba Kínából – jelentette az NK News.