Kritizálta Kim Dzsongun döntését, kivégeztek egy magas rangú katonai tisztviselőt Észak-Koreában

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke a párt politikai bizottságának phenjani ülésén 2021. január 29-én. Az ülésen Kim megrótt számos vezetõ párttisztviselõt, leváltotta a politikai bizottság több tagját, a központi bizottság több titkárát, állami hivatalok több vezetõjét a koronavírus-járvány elleni védekezésben elkövetett hibákért. MTI/EPA/KCNA/KCNA
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 3. - 14:25

Kivégeztek egy magas beosztású katonai tisztviselőt Észak-Koreában, miután kritizálta Kim Dzsongun döntését, melyben elrendelte, hogy a hadsereg vigyen élelmiszert az éhező észak-koreaiaknak.

A Daily NK beszámolója szerint a tisztviselőt még július 18-án végezték ki és tábornok pozícióban volt, méghozzá a 815-ös Kiképző Tábor logisztikai vezetésért felelt. A kiszivárgó észak-koreai hírekkel foglalkozó hírportál szerint a tábornok éles kritikákkal illette ugyanis Kim döntését.

A jelentés szerint a tábornok úgy vélte, egyáltalán nem realisztikus Kim kérése, egy olyan parancs, ami „teljesen megtagadja a realitást”. Kim ugyanis úgy döntött, hogy a katonai raktárokban tárolt rizst szét kell osztani, hogy sikerüljön elkerülni az éhínséget.

Mint a beszámolóból kiderült, az emberek onnan szereztek tudomást a tábornok haláláról, hogy egy értesítőt küldtek ki mindenkinek július 22-én, amelyben részletesen beszámoltak az elmúlt idők „szigorú ítéleteiről”.

Az értesítőben úgy fogalmaztak, hogy a tábornok azt követően, hogy az állampárttól megkapta a parancsot, válogatás nélkül panaszkodott, hogy a „katonai raktárak sokkal nagyobb problémákkal küzdenek, mint az emberek, akik élelmiszerhiánnyal szenvednek”.

A kritikája miatt a hatóságok szélsőségesnek minősítették és végül a kivégzése mellett döntöttek. Sokan azonban azt gondolják, hogy a rezsim ezzel félelmet akart kelteni, hogy jelezzék, senki nincs biztonságban, aki kritizálja az állampárt döntését.

Az észak-koreai hatóságok ráadásul amellett döntöttek, hogy kezelni fogják a hadseregben egyre nagyobb mértéket öltő fegyelmezetlenséget – még akkor is, ha egyébként a katonaságnak sincs megfelelő élelmiszere.

Kim Dzsongun egyébként nagyon sok korábbi magas beosztású tisztviselőjére haragudott meg és rúgta ki őket, miután őket látta felelősnek az országban kialakult éhínségért.

Korábban egy sor tisztviselőt pedig egy „sajnálatos incidens” miatt rúgott ki, ami feltehetően arra utalt, hogy valaki felelőtlensége miatt bejutott a koronavírus az országba.

A beszámolók szerint azonban a hadsereg több tagja megkérdőjelezi, hogy a „logisztikai vezetők agyonlövetése és a tisztviselők börtöntáborba küldése” mennyiben fogja megoldani az országot fenyegető súlyos problémákat.