Clouds
21 Budapest
Dollár
366,33 Ft
Euró
393,42 Ft
Font
441,36 Ft
Bitcoin
23,003 $

Észak-Korea: a szankciók nem fognak gátat szabni a rakétafejlesztésnek

Fotó: Észak-Korea kémműhold kifejlesztésével kapcsolatos tesztjéről szóló tudósítás a szöuli központi pályaudvar tévéképernyőjén 2022. december 19-én. A KCNA állami hírügynökség tájékoztatása szerint a fejlesztés végső fázisát jelentő tesztet az északnyugati Tongcsang-ri városnál található Szohe rakétakísérleti telepen hajtották végre december 18-án. A kísérlet célja az ország műholdas képalkotási, adattovábbítási, valamint földi irányítással kapcsolatos képességeinek vizsgálata volt. A katonai felderítő műhold fejlesztését jövő áprilisig tervezi lezárni a phenjani vezetés. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az észak-koreai vezető húga szerint nem ez az első alkalom, hogy ilyen lépéseket tesznek velük szemben, miközben „a túléléshez és a fejlődéshez való jogukat fenyegetik”.

A KCNA állami hírügynökség szerint Észak-Korea kedden azért bírálta Dél-Koreát, amiért az némiképp aláássa a fegyverfejlesztési terveit, ennek ellenére határozattan kijelentette, hogy a további szankciók nem fognak gátat szabni a rakétaprogramjának.

Soron kívül Legkevesebb húsz ISIS-harcos szökött meg Szíriában a földrengés után

Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong pedig arra utalt, hogy a kémműhold kifejlesztésére vonatkozó kezdeményezésük a „biztonságukhoz közvetlenül kapcsolódó sürgető prioritás” – számolt be a CNA.

„Eközben Dél-Korea valamiféle nemzetközi együttműködésért kiáltana, újabb súlyos szankciókat kivetve ránk. Ám ettől semmiképp sem szabad tartanunk, hiszen már nem ez az első alkalom, hogy ezzel próbálkoznak”

– hangsúlyozta.

A közleményben Jodzsong arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan miért hagynák abba a munkát, hiszen „a túléléshez és a fejlődéshez való jogukat fenyegetik”, így ez semmiképp sem elhanyagolható, lépéseket kell tenniük.

Megjegyzései néhány nappal azután hangzottak el, hogy Phenjan két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indított, amelyet egy fontos tesztnek nevezett, kiemelve, hogy mindez a kémműhold kifejlesztéséhez szükséges.