Tisztújítás Észak-Koreában, Kim Dzsongun a pártfegyelem megerősítését kérte

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszél a párt központi bizottság ülésének negyedik napján Phenjanban 2021. június 18-án. MTI/EPA/KCNA
not image

Kolláth Benjámin

2021.június.20 - 06:08

Az észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint Kim Dzsongun az életstílusa miatt kritizált a gyűlésen több vezetőt, akik bűnbánatukról tettek tanúbizonyságot.

Az NDTV a KCNA észak-koreai hírügynökségre hivatkozva jelentette be, hogy Kim Dzsongun a politikai ügynökség szombati gyűlésén a pártfegyelem megerősítésére hívta fel a tagokat, illetve új személyeket hívott be a politbüróba.

A párt központi tanácsának plenáris ülése negyedik és utolsó napjához érkezett, itt a központi vezetés szervezeti és ideológiai problémáit vizsgálták. A hírügynökség nem ment bele részletesebben, de azt írták, a vezetés egyes tagjai „bűnbánatukról tettek tanúbizonyságot”, miután Kim kritizálta őket az életstílusukkal kapcsolatos „súlyos problémák miatt.”

A politbüróba a Legfelsőbb Népi Gyűlés alelnökét, Tae Hjongcsult és a párt Központi Meghallgatótanácsának egyik tisztviselőjét is meghívták tagnak.

A korábbi üléseken Kim intézkedésekre szólított fel, mellyel az ország „feszült” élelmiszerhelyzetét szeretnék orvosolni, melyért a koronavírus-járványt és a tavalyi tájfunt okolta a vezető. Emellett az Egyesült Államokkal való párbeszédre és konfrontációra való felkészülést sürgette.