Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Mióta itt jártál:

Észak-Korea már fotókat készített Dél-Korea fővárosáról a kémműholdjával

Fotó: EPA/KCNA
Világűr
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az állami média tájékoztatása szerint Észak-Korea kémműholdja aktív, egy újabb fontos tesztet fejeztek be vele.

Észak-Korea egy újabb fontos, utolsó fázisban lévő tesztet hajtott végre a katonai felderítő műholdjának fejlesztésében, amit 2023 áprilisára tervez lezárni. Erről az észak-koreai állami média számolt be, nem sokkal azután, hogy a rezsim újabb ballisztikus rakétákat engedett fel a levegőbe.

A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) hétfőn jelentette be, hogy az Észak-Koreai Nemzeti Űrkutatási Fejlesztési Igazgatóság vasárnap sikeresen abszolválta a tesztet a műholddal az ország műholdindító állomásán, mely az Észak-Pjongan tartománybeli Csolszanban található.

A KCNA szerint a műhold több kamerát, képátvivőt, képátvevőt, egy vezérlőberendezést, illetve egy tároló akkumulátort is tartalmazott, amely 500 kilométeres magasságba emelkedett fel.

A KCNA azt írja, a teszt célja a műhold képalkotó képességeinek, az adatátvitelnek és a földi irányítórendszernek az áttekintése volt. A fő cél, hogy jövő év áprilisára befejezzék az első katonai műholdjuk előkészületeit, ami történelmi lépés lehet számukra az űrtechnikában.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség beszámolója szerint a KCNA műholdképeket tett közzé a dél-koreai fővárosról, Szöulról, illetve a szomszédos Incshon városról, amiket feltehetően a tesztelés során készítettek az észak-koreaiak – írja az Al Jazeera.

Dél-Korea és Japán rendszeresen aggodalmát fejezi ki Észak-Korea illegális rakétakísérletei miatt, miközben Kim Dzsong Un többször hangsúlyozta, erős atomhatalommá fognak válni, és folytatják a fegyverkezésüket, és adott esetben atomcsapást indítanak, ha megtámadják őket.

Japánnak nemcsak Észak-Koreára kell figyelnie, hanem Kínára is, ami miatt a második világháború óta nem látott katonai fejlesztést rendeltek el. Ez lehetővé teszi, hogy adott esetben akár megelőző csapásokat mérjenek a potenciális ellenségekre. Japán hangsúlyozta, kizárólag önvédelmi célból szavazták meg a jelentős katonai fejlesztést, és vasárnap közölték, az előző napon öt kínai hadihajóból álló flottát észleltek, köztük egy repülőgép-hordozóval az Okidaitojima szigetnél. A védelmi minisztérium szerint a kínaiak vadászgépekkel és helikopterekkel végeztek fel- és leszállási gyakorlatokat, amire Japán válaszul vadászgépeket küldött a térségbe, illetve egy rombolót.