Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Egyetlen amerikai hacker kényszerítette térdre több alkalommal az észak-koreai internetet

Fotó: Twenty20
Észak-Amerika
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az elmúlt hónap során legalább két alkalommal tűnt el teljesen az internetről Észak-Korea, a hacker kilétéről azonban eddig nem lehetett sokat tudni.

Kormányhoz köthető weboldalak váltak teljesen elérhetetlenné januárban, ugyanis feltételezett DDOS támadások teljesen megbénították az ország szervereit. A Wired nevű hírportál pedig most megtalálhatta azt a személyt, aki ezekért lehet felelős.

Soron kívül Ötöslottó: megvannak a legújabb nyerőszámok

A hírportálnak nyilatkozó amerikai férfi a „P4x” fedőnév alatt hajtotta végre hackertámadásait a kommunista rezsim ellen, állítása szerint egy személyben ő felelős az ország szervereinek teljes megbénításáért.

Mint elmondta, a tavalyi év során maga is egy hackertámadás áldozata lett, amelyet a biztonsági szakértők szerint Észak-Korea hajtott végre. Elmondta, hogy nagyon felidegesítette az a tény, hogy a támadás áldozatává vált és azt látta, hogy az amerikai hatóságok nem csináltak semmit.

P4x elmondta a Wirednek azt is, hogy a hackerek megpróbálták tőle a saját hackelő szoftvereit, valamint fontos programok gyengeségeiről gyűjtött információit ellopni, azonban sikerült megakadályozni a phenjani kiberakciót.

„Úgy éreztem, ez volt a helyes cselekedet. Ha nem látják, hogy vannak fogaink, folytatni fogják. Azt akartam, hogy megértsék: amennyiben ellenünk támadnak, akkor fontos infrastruktúráik fognak működésképtelenné válni” – fogalmazott a hacker.

Észak-Korea eddig rejtélyes internetkimaradásai pont abban az időben történtek, amikor a Kim-rezsim az egész világot sokkoló rakétatesztjeit végezte. Szakértők éppen ezért gondolták, hogy állami szereplő, például az USA végzi ezeket a hackertámadásokat, azonban mint kiderült, nem ez a helyzet.

A Wired beszámolója szerint egyébként P4x képernyőképekkel bizonyította, hogy ő felelős a támadásokért, de ezt nem sikerült kétséget kizáróan megerősíteni. Mint írják, a hacker bár vállalja a felelősséget, nem árulta el, hogy mik az észak-koreai rendszer gyengeségei, amelyet saját kézzel kiaknázott.