Dollár
393,08 Ft
Euró
411,42 Ft
Font
476,83 Ft
Bitcoin
17,110 $

Fél napra teljesen lekapcsolták hackerek Észak-Koreát az internetről

Fotó: Stefiakti via Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. január 15. - 22:38

Túlterheléses, úgynevezett DDOS támadást indítottak a rezsim ellen, amely miatt számos, a párthoz kötődő levelezőszerver és kormányweboldal is elérhetetlenné vált.

Az NK News beszámolója szerint Észak-Korea gyakorlatilag teljesen eltűnt az internetről több órára, miután egy DDOS támadással elérhetetlenné tették a legfontosabb szervereiket, weboldalaikat és portáljaikat.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Junande Ali kiberszakértő-kutató elmondta, hogy a támadások mintázata egyértelműen a túlterheléses támadásra utal, ami Észak-Korea teljes informatikai infrastruktúráját célozta meg, hogy ne tudjanak kapcsolódni a legfontosabb szerverekre:

„A hullámokban érkező időszakos csatlakozási problémák a teljes routerleállások mellett egyértelműen a DDOS támadások jegyeit hordozzák. Az összes email, web és DNS szervert érintette ez, gyakorlatilag teljes internetkimaradás volt az országban”

Az Ali által begyűjtött és NK Newsnak átadott log fájlok tanulsága szerint az internet helyi idő szerint 7 óra 40 perckor mehetett el teljesen és négy órán keresztül gyakorlatilag elérhetetlen volt. Ali kiemelte, hogy nincs arra utaló jel, hogy a szerverek önmaguktól szenvedtek túlterheltséget.

Nicholas Roy kiberbiztonsági szakértő elmondta, hogy a támadás mellett még felmerülhetett egy „jelentős hiba” gyanúja is, amelyre példának a Facebookot hozta fel a korábbi emlékezetes leállása folytán, ami szintén emberi hibából történt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.