Ezúttal dél-koreai atomügynökség ellen indított hackertámadást Észak-Korea

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára (j2, elsõ sor) szavaz a párt központi bizottság ülésének negyedik napján Phenjanban 2021. június 18-án. MTI/EPA/KCNA
not image

Nagy Noel

2021.június.19 - 14:48

Kibertámadást indítottak észak-koreai hackerek még májusban a dél-koreai Korea Atomenergia Kutatóintézet (KAERI) ellen, melynek útján Phenjan értékes technológiák birtokába juthatott.

A Nikkei Asia beszámolója szerint még május 14-én ismerték fel a támadást a dél-koreai illetékesek, hogy behatoltak a kormányügynökségbe. Az azonosított IP-címek pedig egyenesen Phenjan egyik legfőbb hackerkülönítményéhez, a „Kimsuky-hoz” tartoztak.

Az incidensről először a dél-koreai Országgyűlés Hírszerzési Bizottságának egyik, az ellenzéki Nép Ereje Párthoz tartozó tagja számolt be, aki hozzátette azt is, hogy minden bizonnyal Phenjannak sikerült értékes technológiák birtokába jutnia.

Ha ez pedig tényleg így történt, akkor 2016 óta a második sikeres olyan hackertámadást hajthatták végre, amellyel behatoltak Dél-Korea védelmi hálózatába – bár fontos megjegyezni, hogy Észak-Korea az elsőt, amikor a védelmi minisztérium szervereire törtek be, hevesen tagadta.

A Korea Atomenergia Kutatóintézet ugyanis fontos része a dél-koreai atomenergia-iparnak, nagyon fontos technológiai kutatások zajlanak az intézetben. Az intézet hivatalosan a kormány alá tartozik, jelentős információkat tárolnak szervereiken.

Az észak-koreai hackerek jóformán megállás nélkül megpróbálják feltörni ellenségeik, különösen Dél-Korea kormányainak szervereit, legtöbb esetben adathalász próbálkozásokkal élnek, hogy értékes innovációk kerüljenek kezükbe.