Észak-Korea döntött, nem vesz részt a tokiói olimpiai játékokon

Fotó: Twitter/#Tokyo2020
not image

Hujber Dávid

2021. április 6. - 07:13

A észak-koreai vezetés úgy döntött, hogy a koronavírus-világjárvány miatt nem kockáztat, és egy sportlót sem küld a nyári játékokra.

Az idei évre elhalasztott tokiói olimpia körül folyamatosan zajlanak az előkészületek, és a biztonsági intézkedések, mivel a járvány továbbra is jelen van. Japán azonban kitart amellett, hogy megrendezi a nagy eseményét.

A CNA jelentése szerint Észak-Korea nem vesz részt a játékokon, mivel azt túl veszélyesnek ítélték meg a járvány összefüggésében. Az ország sportminisztériuma erről kedden tett bejelentést, kizárva magukat az olimpiáról.

Észak-Korea 1988 óta először hagy ki nyári olimpiai játékokat, mely történelmi jelentőséggel bír. Ez diplomáciai szempontból is rossz hír, hiszen Dél-Korea bízott abban, hogy a játékok ideje alatt folytathatják a béketárgyalásokat Észak-Koreával.

Technikailag még mindig háborúban áll a két ország, miután az 50-es években csak fegyverszünetet kötöttek, nem pedig békeszerződést. Abban bíztak, hogy Tokióban újjáépíthetik a kapcsolatukat a szomszédos északiakkal, de erre most nem kerülhet sor.

Az elmúlt hónapban csak tovább nőtt a feszültség Észak-Korea rakétakísérletei miatt, bár a tesztek után mindkét fél azt mondta, folytatni tervezik az egymást közötti párbeszédet. Észak-Korea röviden indokolta, hogy miért nem csatlakozik a 32. olimpiai játékok mezőnyéhez.

Közel 100 százalékos hatékonysággal szimatolják ki a kutyák a koronavírus-betegeket egy finn repülőtéren

Az indoklásuk arra épült, hogy ezzel megvédik a sportolóikat a koronavírus okozta globális egészségügyi válságtól. Észak-Korea azt állítja, nem volt igazolt fertőzés az országban, amit a szakértők nehezen hisznek el.