A dél-koreai szleng használatának mellőzésére kérte a helyi fiatalokat Észak-Korea

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a párt politikai bizottságának phenjani ülésén 2021. január 29-én. MTI/AP/KCNA via KNS
not image

Kolláth Benjámin

2021. július 19. - 05:36

Az észak-koreai állami média arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy ne használjanak a dél-koreai szlengből átvett kifejezéseket és maradjanak az ország nyelvének szavainál.

A BBC számolt be arról, hogy az észak-koreai állami média arra ösztönzi a fiatalokat, hogy ne használjanak Délről átvett szlenget, hanem az észak-koreai nyelven beszéljenek egymással. Emellett attól is óva intett a hivatalos állami napilap, hogy átvegyék a szomszédok öltözködési, hajviseleti és zenehallgatási szokásait.

Ez egy új törvény miatt fontos, mely súlyos büntetésekkel szorítana ki az országból minden külföldi behatást, a Rodong Sinmun napilap így figyelmeztetett a dél-koreai popkultúra követésének veszélyeire:

„A burzsoázia színes hirdetőtáblái alatti ideológiai és kulturális megszállás veszélyesebb, mint a fegyvert ragadó ellenségek.”

Az észak-koreai kommunista kormány fenyegetésként tekint a külföldi kulturális hatásokra, Kim Dzsongun nemrég a K-popot nevezte „erőszakos ráknak”, mely megrontja az északi fiatalokat.

Azokat, akiket nagyobb mennyiségű dél-koreai, amerikai vagy japán médiatermékek birtoklásán kapnak, akár halálra is ítélhetik. ennek ellenére folyamatosan szivárognak be a külföldi hatások az országba.