Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Észak-Korea: Nincs újabb haláleset, a járvány terjedése ellenőrzés alatt áll

Fotó: gnepphoto / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 24. - 19:49

Phenjan állítása szerint sikeresen megfékezte a betegséget, a halálozási arányok pedig drasztikusan csökkennek, a szakértők azonban kételkednek az adatok hitelességében.

Észak-Korea kedden azt közölte, nem regisztráltak újabb koronavírushoz köthető haláleset a lázas betegek között, ami az első ilyen alkalom azóta, hogy a járvány megjelent az országban. Hozzátette, a pandémiával összefüggő esetek csökkenő tendenciát mutatnak.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

Észak-Korea először május 12-én jelentette be, hogy a COVID-19 hullám elérte a 25 milliós lakossággal rendelkező országot, ami komoly aggodalmakat szült az oltások hiánya, a nem megfelelő egészségügyi infrastruktúra és a potenciális élelmiszerválság miatt.

Észak-Korea nem közöl adatokat a pozitív teszten átesett koronavírus-fertőzöttekről, ehelyett a lázas tünetekkel járó megbetegedésekről számol be. Április vége óta az összes ilyen eset száma 2,95 millióra emelkedett, a halálos áldozatok száma pedig 68 volt a hivatalos KCNA hírügynökség szerint.

„Néhány nappal a maximális sürgősségi járványmegelőzési rendszer működésbe lépése után a megbetegedési és halálozási arányok drasztikusan csökkentek az országban, a gyógyultak száma pedig nőtt, ami a járvány terjedésének hatékony megfékezését és kontrollálását, és a helyzet egyértelmű stabilizálását jelenti”

– közölte a KCNA.

Sok elemző azonban kétségbe vonja az adatok hitelességét, mondván, ezek csak azt támasztják alá, milyen nehéz felmérni a hullám valódi mértékét az elszigetelt országban; Christopher Green, a Leideni Egyetem koreai szakértője szerint a tesztelés hiánya, az járványkitörések és halálesetek bejelentését akadályozó visszatartó okok és a politikai motivációk miatt a statisztikák értelmetlenek.

Észak-Korea arról tájékoztatott, hogy az országban élelmiszert és gyógyszereket osztanak, katonai orvosokat vetnek be a betegek kezelése során, továbbá bővítik az alapvető gyógyszerek gyártását, bár azt nem részletezte, pontosan milyen típusú készítményeket gyártanak.

Bár Dél-Korea és az Egyesült Államok is felajánlotta, hogy segít a járvány elleni harcban, beleértve az oltásokat is, Phenjan azonban nem reagált az ajánlatra – olvasható a Channel News Asia cikkében.

„A statisztikát tekintve a napi bejelentés aligha hasonlítható össze a nemzetközi sztenderddel, és inkább a hazai közönséget célozza” – mondta Moon Jin-soo, a Szöuli Nemzeti Egyetem docense, utalva az Észak-Korea által közölt 0,002 százalékos halálozási arányra. Dél-Koreában a koronavírus halálozási aránya 0,13 százalék volt kedden.

A dél-koreai kémügynökség korábban arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy az Észak-Korea által közölt napi adatok más, a COVID-19 járvánnyal nem összefüggő betegséget is magukba foglalnak, mivel számos, a víz által terjedő betegség már a koronavírus megjelenése előtt is jelen volt az országban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.