Dollár
395,98 Ft
Euró
403,24 Ft
Font
477,71 Ft
Bitcoin
23,520 $

Észak-Korea azt mondja, az ország összes koronavírus-fertőzöttje felgyógyult a betegségből

Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) virágot tesz egy emlékműre a háborús hősök phenjani temetőjében a két Korea közötti fegyverszüneti megállapodás aláírása 69. évfordulójának alkalmából 2022. július 27-én. MTI/AP/KCNA/KNS

Szabó Kata

2022. augusztus 6. - 06:38

Az észak-koreai állami média már hetedik napja nem jelentett új koronavírusos megbetegedést, emiatt pedig kijelentették, hogy mindenki, aki az országban az első megerősített esetek óta elkapta a betegséget, meggyógyult.

A visszahúzódó sztálinista ország a járvány májusi kitörése óta szigorú egészségügyi politikát folytatott, noha többször lehetett hallani olyan híreket is, melyek szerint meglehetősen furcsa kezelési módokat javallottak a fertőzött emberek számára.

Az állami média ezt követően már-már zavarba ejtő pontossággal közölte a fertőzések, a halálesetek, a kezelésre szoruló betegek és a gyógyult személyek hivatalos adatait, Kim Dzsongun államfő pedig annak rendje és módja szerint a kormány vírusellenes kampányának élére állította magát, hogy mindenkiben tudatosuljon, kinek is köszönhető az ország sikeres járványkezelése.

Az észak-koreai média az eseteket egyébként “lázas megbetegedésként” említi, ahelyett, hogy a koronavírus elnevezést használná, mindennek pedig vélhetően a tesztelési kapacitás hiánya lehet az oka. Korábban a BBC szintén beszámolt az Észak-Koreában történtekről, ahonnan rendre kevés hivatalos információ áramolhat ki.

Az országban április vége óta csaknem 4,8 millió fertőzést regisztráltak és 74 halálesetet jelentettek hivatalosan, amivel a KCNA állami hírügynökség szerint 0,002 százalékra emelkedett az állítólagos halálozási arány.

Észak-Korea a világ egyik legrosszabb egészségügyi rendszerével “büszkélkedhet”, a kórházak rosszul felszereltek, intenzív osztályból rendkívül kevés van, a koronavírus kezeléséhez szükséges vakcinák és egyéb orvosságok száma pedig szintén nagyon alacsony.

Hogy mennyire nem érdemes készpénznek venni az Észak-Korea által közölt számokat, arra jó példa Dél-Korea, amely a legmodernebb egészségügyi rendszerével és széles körben beoltott lakosságával a hivatalos adatok szerint 0,12 százalékos halálozási arányt jelentett a koronavírus-fertőzések kapcsán.

Észak-Korea a 25 milliós lakosságából vélhetően egyetlen embert sem oltott be, ráadásul elutasította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX-programja által felajánlott oltóanyagot is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.