Dollár
397,04 Ft
Euró
418,84 Ft
Font
487,47 Ft
Bitcoin
17,155 $

Már azért is büntetik az észak-koreai katonákat, ha hivatalosan nevén hívják Dél-Koreát

Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára (k) kezet fog katonai pilótákkal egy védelmi fejlesztési kiállításon Phenjanban 2021. október 11-én. A KCNA tudósítása szerint Kim kijelentette, hogy Észak-Korea nem akar háborút indítani, de fejlesztenie kell védelmi képességeit az Egyesült Államok ellenséges politikája és Dél-Korea fegyverkezése miatt, ami destabilizálja a Koreai-félszigetet. (MTI/AP/KCNA/KNS)
Ázsia
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Név nélkül nyilatkozó tisztviselők elmondása szerint a katonai vezetők kifejezetten érzékenyek arra, hogy Dél-Koreának egyre nagyobb befolyása van a kommunista ország kultúrájára.

Számos katonai forrás megerősítette a Radio Free Asia számára, hogy két katonát is súlyosan meg fog büntetni a phenjani rezsim, amiért hivatalos nevén nevezték Dél-Koreát. A büntetést arra alapozva adják, hogy a nevük kimondásával már elismerik a szöuli kormány legitimitását.

A probléma abból adódik, hogy Észak-Koreát hivatalosan Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak, míg Dél-Koreát Koreai Köztársaságnak nevezik. A koreai nyelvekben azonban a Korea név más szóval használatos: északon Choson, délen Hanguk a Korea szó fordítása.

A jelenlegi politikai hangulatban pedig az észak-koreaiak, különösen a hadsereg tagjai csakis Choson névvel illethetik Dél-Koreát, két katona pedig ezt a hibát vétette a rezsim szemében: Hanguk-ként hivatkozott a déli félre, amit a dél-koreai nyelv használ.

„Történt egy incidens a kilencedik egységben, hogy több katona is ’Hanguk’-ként utalt Dél-Koreára. A két katonát beidézték egy ’önkritkus találkozóra’, amit az egység többi tagja előtt kellett tartani”

Az ilyen önkritikus meetingek meglehetősen gyakoriak Észak-Koreában, ahol általában azt várják el a beidézettektől, hogy dobják fel egymást úgynevezett gondolatbűncselekményekért (ez egyenesen George Orwell 1984 című disztópiáját idézi).

Az RFA-nak nyilatkozó katonai forrás szerint általában enyhe büntetést adnak az ehhez hasonló bűncselekményekért a civileknek, de mivel itt a hadsereg tagjairól van szó, ezért súlyos büntetésre lehet számítani. Ez az első, katonák által elkövetett bűncselekmény, amit a „Reakciós Gondolkodás és Kultúra Eltörléséről szóló törvény” hatálya alatt feltártak.

A forrás szerint ráadásul duplán bűnösek a katonák, mivel éppen Dél-Korea ugrásszerű gazdasági fejlődéséről beszéltek, hogy a koreai háborút követően egy nagyon szegény országból milyen gyorsan nagyhatalommá tudtak válni.

Az észak-koreai hatóságok ráadásul tűzzel-vassal próbálják kiirtani a dél-koreai kultúra minden megnyilvánulását az országból, ugyanis bevett gyakorlat lett, hogy Észak-Koreába csempésztek USB-ken és CD-ken keresztül dél-koreai drámákat, zenéket és egyéb szórakoztató termékeket.

Az állampárt pedig aktívan fel akar lépni a kapitalista kultúra elleni befolyással szemben, ami miatt még munkatáborba is küldenek embereket, de még kivégzések is történtek. A katonák esetében ráadásul súlyosabb lehet a helyzet, akár a felettesük is bajba kerülhet még.