Veszélybe sodródhat a béke Észak és Dél-Korea között?

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke a párt politikai bizottságának phenjani ülésén 2021. január 29-én. Az ülésen Kim megrótt számos vezetõ párttisztviselõt, leváltotta a politikai bizottság több tagját, a központi bizottság több titkárát, állami hivatalok több vezetõjét a koronavírus-járvány elleni védekezésben elkövetett hibákért. MTI/EPA/KCNA/KCNA
not image

Nagy Noel

2021. október 28. - 06:27

Nem csak Észak-Koreán múlhat, hogy a Koreai-félszigeten történt előrelépésekből nem lesz semmi, és visszatér Hidegháborús feszültség.

Egyre erősödik ugyanis Dél-Koreában a Nép Ereje Párt (PPP) nevű ellenzéki párt és annak jövőbeli elnökjelöltje, Hong Joon-pyo, aki radikálisan Észak-Korea ellenes politikát tervez folytatni – számolt be róla a BNN Bloomberg.

Joon-pyo mára a dél-koreai politika legfontosabb ellenzéki szereplője lett, amit aggódva figyelhet a nemzetközi közösség, mivel veszélybe sodródhat az a számos deeszkalációs eredmény, amely oldotta a feszültséget a félszigeten.

Joon-pyo szerint ugyanis fel kellene mondani a 2018. szeptember 19-én kötött Korea-közti megállapodást, amely több jelképes intézkedés mellett elrendelte, hogy vissza kell vonni az őrállásokat a két ország határánál.

Az ellenzéki politikus azzal érvel ugyanis, hogy ez az egyezmény, ami Moon Jae-in elnök talán legnagyobb politikai eredménye, már egy „halott megállapodás”, mivel Észak-Korea több ponton is megsértette, többek között a rakétatesztekkel.

Joon-pyo kijelentette, hogy amint hivatalba lép, az első napon fel fogja mondani a Korea-közti megállapodást és ismételten engedélyezni fogja az amerikai hadgyakorlatokat az ország területén, valamint ismét felderítő repülőket fog küldeni Észak-Korea felé.

Joon-pyo politikája alapvetően jelentős jobboldali fordulat lenne Moon Jae-inhez képest, az ellenzéki politikus távlati tervei között ugyanis szerepel az is, hogy Dél-Korea ismét atomhatalommá váljon, majd a saját atomprogramját is beindítaná az országnak.

A dél-koreai elnökválasztásokra jövő márciusban fog sor kerülni, előbb Hong Joon-pyonak a PPP belső választásait kell megnyernie, hogy ő legyen a következő jelölt. Ez azonban nem lesz egyszerű, ugyanis legfőbb ellenfele, Yoon Seok-youl kiemelt népszerűségnek örvend.

Seok-youl korábban ügyészként dolgozott az országban, azóta Moon Jae-in egyik leghevesebb kritikusa lett. Az ex-ügyész sokszor igencsak erősen kiosztotta az elnököt, ami a népszerűségét az egekbe repítette.