Amint elhagyta Biden Dél-Koreát, Észak-Korea három rakétát is kilőtt

Fotó: Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. május 25. - 05:47

Észak-Korea az elmúlt idők során meglehetősen sűrűn tesztelte az elmúlt idők során fejlesztett rakétáit, szomszédjai legnagyobb idegességére.

Mint arról a Yonhap hírügynökség beszámolt, Észak-Korea egy egyelőre ismeretlen technikai paraméterekkel rendelkező ballisztikus rakétát lőtt ki keleti irányba, miután Joe Biden befejezte látogatását Japánban és Dél-Koreában.

A dél-koreai hadsereg vezérkara közleményben jelezte, a rakétát ugyanabba az irányba lőtték ki, amelybe a rövid hatótávú ballisztikus rakétájukat. Mint írták, egyelőre vizsgálják, a mostani rakétának milyen specifikációi vannak, például milyen a hatótávja.

Mint a hadsereg jelezte, nem kizárható, hogy egy interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt Phenjan, ugyanis a dél-koreai és amerikai hírszerzés is arra utaló előkészületeket vélt felfedezni az elmúlt idők során a főváros katonai repterénél.

A rakéta kilövése pontosan egy nappal azután történt, hogy Joe Biden amerikai elnök elhagyta Japánt a rövid ázsiai kiruccanását követően. Szöul szerint ez egyértelmű provokáció Észak-Koreától, miközben elismerték a koronavírus terjedését az országban, valamint elhunyt a hadsereg egyik tábornoka.

Észak-Korea csak idén tizenhét darab fegyvertesztet hajtott végre, köztük különböző hatótávú rakétákét és rakéta-sorozatvetőkét. Szöul jelezte, hogy rövidesen az USA-val közösen léphetnek fel Phenjan provokációi ellen.

Frissítés: Észak-Koreát még a világjárvány sem veti vissza abban, hogy folytassa a rakétatesztjeit, szerdán három rakétát is a levegőbe engedett. Dél-Korea beszámolója szerint a három rakéta közöl az egyik egy interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) lehetett – írja a CNN. A feltételezett interkontinentális rakétát reggel 6 óra körül lőtték ki, melynek repülési távolsága mintegy 360 kilométer volt, a magassága pedig 540 kilométer. Nem sokkal később egy ballisztikus rakétát is pályára állítottak, amelynek követését mintegy 20 kilométeres magasságában vesztették el a dél-koreaiak.

A harmadik rakéta, ami feltételezhetően egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta (SRBM) volt, 760 kilométert tett meg 60 kilométeres magasságban. Japán szintén beszámolt a tesztről, akik az egyik rakéta kapcsán szabálytalan röppályáról írtak 750 kilométeres távolsággal. A japán védelmi miniszter szerint ez a rakéta Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül csapódott be.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja