Dollár
395,98 Ft
Euró
403,24 Ft
Font
477,71 Ft
Bitcoin
23,520 $

Észak-Korea „egy ázsiai NATO” felállításával vádolja az Egyesült Államokat

Fotó: A dél-koreai egyesített vezérkar által közreadott képen a dél-koreai hadsereg F35A lopakodó vadászgépei és az amerikai hadsereg F16-os vadászbombázói repülnek alakzatban a Sárga-tenger felett tartott közös hadgyakorlaton 2022. június 7-én. MTI/EPA/YNA/Dél-koreai egyesített vezérkar
not image

Koós Alexandra

2022. június 27. - 16:48

Az észak-koreai külügyminisztérium szerint az USA ilyen jellegű tevékenységei „ismételten leleplezik”, hogy az ország mire is törekszik valójában.

Észak-Korea azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy a NATO-hoz hasonló katonai szövetséget tervez létrehozni Ázsiában, mindez pedig azt bizonyítja, hogy Amerika „rendíthetetlen célja” az észak-koreai kormány megbuktatása.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

Az állítások nem sokkal azután hangzottak el, hogy az ország öt év óta először az első atomkísérletére készülhet, valamint az amerikai elnök, Joe Biden és dél-koreai kollégája, Jun Szuk Jeol megállapodást kötött, hogy még több amerikai fegyvert vetnek be, ha szükségessé válik Észak-Korea „elrettentése”.

Az ország külügyminisztériumának nyilatkozata szerint az Egyesült Államok „otromba módon” közös hadgyakorlatokat tart Japánnal és Dél-Koreával, miközben attól sem retten el, hogy „egy ázsiai NATO-t hozzon létre”.

Észak-Korea idén példátlan számú ballisztikus rakétát tesztelt, valamint kijelentette, hogy Amerika ilyen jellegű tevékenységei arra utalnak, hogy egy háborút készítenek elő, amely az ország megdöntését célozza, ezért erősebb védelmi rendszerek kiépítésére van szükségük.

„Ez bizonyítja az amerikai retorika képmutatását, amely mellőzi a diplomáciai elkötelezettséget és az előfeltételek nélküli párbeszédet, ugyanakkor ismételten leleplezi, hogy Amerika törekvése nem változott, továbbra is erőszakkal akarja földbe döngölni az országot” – írták a jelentésben.

Az USA ragaszkodik ahhoz, hogy Észak-Korea mondjon le az atomfegyvereiről, emellett többször is felkínálta a lehetőséget egy „előfeltételek nélküli találkozóra”, amelyen a legfontosabb témaköröket vitatnák meg személyesen, ám az észak-koreai kormány elutasította – közölte a CNA.

Eközben a dél-koreai elnök a spanyolországi NATO-csúcstalálkozóra is elutazott, országa célja pedig az, hogy megerősítse partnerségét a katonai szövetséggel, emellett azt tervezi, hogy küldöttséget állít fel a NATO brüsszeli politikai parancsnokságán.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.