Dollár
395,18 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
473,64 Ft
Bitcoin
16,831 $

Észak-Korea a katonai fenyegetésekkel próbálja elterelni a figyelmet a gazdasági válságról

Rakétakilövésrõl szóló tudósítás látható a televíziók képernyõjén egy szöuli elektronikai áruházban 2021. március 24-én. Dél-koreai katonai források szerint Észak-Korea két rövid hatótávolságú rakétát tesztelt március 21-én. Ez volt az elsõ észak-koreai rakétakísérlet, amióta Joe Biden az Egyesült Államok elnöke. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 15. - 18:09

Elemzők szerint a rezsim az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok körüli retorikával akarja elterelni a figyelmet a belpolitikai problémákról.

Észak-Korea azzal fenyegetőzik, hogy a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok előtt a washingtoni ellenségeskedés ellensúlyozására növeli katonai kapacitását,mely lépéssel a gazdasági válságról akarja elterelni a figyelmet, de elemzők szerint mindez a rakétakísérletek újrakezdéséhez is vezethet.

Soron kívül Navracsics reagált az EU-s pénzek érkezésére: 2023-ban megkaphatjuk a 100 százalékot

Bár semmi szokatlan nincs abban, hogy Észak-Korea ellenzi az amerikai és dél-koreai erők részvételével zajló nyári hadgyakorlatokat, e heti figyelmeztetése, miszerint Szöul és Washington “nagyobb biztonsági fenyegetésekkel” néz szembe, olyan gyenge pozícióból érkezett, amilyenre Kim Dzsongun egy évtizeddel ezelőtti hatalomra kerülése óta nem volt példa.

A szélsőséges időjárás, a koronavírus okozta korlátozások és a ballisztikus és nukleáris rakétaprogramja miatt bevezetett nemzetközi szankciók miatt sújtott Észak-Korea 73 éves történelmének egyik legsúlyosabb gazdasági válságával néz szembe.

Kim szokatlan módon bocsánatot kért a gazdaság siralmas állapotáért, és arra kérte 25 milliós népét, hogy készüljenek fel a kihívásokra, amelyeket az 1990-es évek katasztrofális helyzetéhez hasonlított, amikor a feltételezések szerint hárommillió ember halt meg az éhínségben.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea ragaszkodik ahhoz, hogy a hadgyakorlatok célja csupán védelmi képességeik tesztelése a harcias és nukleáris fegyverekkel rendelkező Észak-Koreával szemben, Phenjan azonban azt állítja, hogy ezek egy amerikai vezetésű invázió próbái.

Az, hogy a gyakorlatok legutóbbi elítélése Kim Jodzsong, Kim befolyásos húga részéről érkezett, azt sugallja, hogy a tét egyre nagyobb, mivel a rezsim ezzel is csak megpróbálja elterelni a figyelmet a számtalan belpolitikai kihívásról, köztük az élelmiszerhiányról és az ország Kínával folytatott kereskedelmének a koronavírus elleni korlátozások okozta zavarairól.

“Észak-Korea felfokozott retorikája az amerikai-dél-koreai védelmi gyakorlatok csökkentésével szemben úgy tűnik, hogy inkább belpolitikai célokat szolgál, mint Washington felé történő jelzéseket. A Kim-rezsim áthárítja a felelősséget a gazdaság újraindításával kapcsolatos küzdelmeiért a hosszú, önmaga által elrendelt világjárványos zárlat után. Phenjan megpróbál nyomást gyakorolni a dél-koreai elnökjelöltekre is, hogy kifejezzék nézeteltéréseiket a szankciókkal és a denuklearizációval kapcsolatos amerikai politikával szemben”

– mondta a Guardiannek Leif-Eric Easley, a szöuli Ewha Egyetem professzora.

18 hónap után, amikor Észak-Korea a világjárvány megfékezésére összpontosítva úgy tűnt, hogy kizárja a feszültségek drámai növekedését a Koreai-félszigeten, az e heti figyelmeztetés azt jelezheti, hogy kész visszatérni a provokatívabb intézkedésekhez, beleértve a rakétakísérleteket is, hogy demonstrálja csalódottságát a Washingtonnal való előrelépés hiánya miatt.