Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

Erőszakba és fosztogatásokba torkolltak a svédországi Black Lives Matter tüntetések is

not image

Kulcsár Péter

2020. június 8. - 13:19

Az amerikai demonstrációk után Göteborgban tartottak békésnek induló megemlékezéseket.

Az amerikai demonstrációk után Göteborgban tartottak békésnek induló megemlékezéseket.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

A George Floyd ellen történt rendőrségi túlkapások miatt nemcsak a tengerentúlon, hanem Európa-szerte is több helyen rendeztek tüntetéseket. Svédországban annak ellenére 3 ezren gyűltek össze az egyik demonstráción, hogy az 50-nél nagyobb események elvileg be vannak tiltva a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések következtében.

A Göteborg főterén összegyűlt tömeg kezdetben békésen fejezte ki nemtetszését, később azonban egyes csoportok kiváltak és elkezdték kővel dobálni a rendre ügyelő hatóságokat.

Az Aftonbladet újság beszámolója szerint a tüntetők egy riportert is megtámadtak, akinek tönkretették a kameráját. A rendőrséget további egységek kivezénylésével erősítették meg, sokáig szemtől szemben álltak a lázadozókkal.

Az egyik újságírót élő közvetítésben dobták meg egy petárdával. A rendőrség hivatalos jelentése alapján az agresszívvá váló demonstrálók többsége nem svéd állampolgárságú személy volt.

A forrongások késő délután sem csillapodtak – a tüntetők egy része megrohamozta az Arkaden nevű bevásárlóközpontot, ahol betörték a kirakatokat és kirabolták az üzleteket. A fosztogatásokról készült felvételek bejárták a Twittert, sokan pedig úgy gondolják, a történtek szöges ellentétben állnak azzal, amit a Black Lives Matter mozgalom valójában képviselni szeretne.

Göteborgon kívül a fővárosban, Stockholmban szintén erőszakossá váltak a demonstrációk, a rendőrségnek könnygázt is be kellett vetniük.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/michael-jordan-hatalmas-osszeget-adomanyozott-a-black-lives-matter-mozgalomnak/

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.