Dollár
431,93 Ft
Euró
412,37 Ft
Font
461,45 Ft
Bitcoin
18,660 $

Elmaradtak a felújítások, egyre több az életveszélyes erkély Budapesten

Fotó: Társasház erkélyének kiszakadt korlátja a fõváros XIII. kerületében, a Váci úton 2022. január 12-én hajnalban. A harmadik emeleti erkély korlátja kiszakadt, egy nõ a járdára zuhant és a helyszínen meghalt. (MTI/Mihádák Zoltán)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. január 19. - 16:00

Egyre rosszabb a helyzet a fővárosban, a kerületek többsége azonban csak vészhelyzeti felújításokat hirdet, épület- vagy homlokzatfelújítás csak ritkán.

A múlt héten egy 53 éves budapesti nő halt meg, amikor leszakadt egy harmadik emeleti lakás erkélyének a korlátja, egy évvel korábban a József körúton történt hasonló tragédia.

Soron kívül Reuters: 1,1 milliárdos segélycsomagot készül kiutalni az Egyesült Államok Ukrajnának 

A budapesti önkormányzatok jelentős része korábban jelentősen csökkentette a pályázati támogatásokat, a legtöbb esetben már csak vészhelyzeti felújításra kapni pénz. A társasházak így elestek a forrásoktól, így szinte lehetetlenné vált az átfogó rekonstrukció – írja az Origo a Metropol alapján.

Gulyás Gergely elmondta a Metropolnak, hogy a támogatási program helyreállítása az önkormányzatok feladata, ráadásul sem a főpolgármester, sem a kerületek nem kértek támogatást a kormánytól, pedig úgy gondolja, partnerségről mindig lehet beszélni.

Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének elnöke kiemelte, hogy lehetnek bizonyos kivételek, de szinte minden esetben a társasház felelőssége egy ilyen nemkívánatos tragédia.

“Ha a tulajdonos azt veszi észre, hogy omlik a vakolat, akkor az már annak a jele, hogy műszaki probléma van az erkéllyel. Ilyenkor már érdemes felülvizsgáltatni. Ugyanis a Társasházi törvény szerint karbantartási kötelezettsége van a társasháznak. Ami azt jelenti, hogy állandó jelleggel biztosítani kell az üzembiztos működést” – mondta a szakember.

“Ha a biztonságos műszaki állapot fenntartásában mulasztás történik, akkor a társasház fizet, sőt kártérítési és helyreállítási igényekkel is szembenézhetnek peres úton, ami miatt szintén mélyen a zsebükbe kell nyúlni. Lehet olyan helyzet is, amikor a közös képviselő felelőssége merül fel. Ez akkor lehetséges, ha ő tudott az erkély rossz állapotáról, hiszen annak tényét a társasház kezelője felé továbbítania kellett volna” – tette hozzá.