2024-től változni fognak az érettségi követelményei

Lefertőtlenítik kezüket az érkező diákok a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2021. május 5-én. MTI/Varga György
not image

Takács Petra

2021. július 30. - 05:20

A jövőben sokkal nagyobb szerepet szánnak az érettségi vizsgákban a minőségi tudásnak a bemagoltatott évszámok és képletek helyett.

A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy a Nemzeti Alaptantervben előírtak alapján a jövőben az érettségi vizsgán is jóval nagyobb szerepet fog kapni a tárgyi tudás helyett a problémamegoldás és egyéb kompetenciák.

Ez a hozzáállás elsősorban majd a természettudományos tárgyakban lesz tetten érhető, ugyanis itt lehetőség lesz előzetes kutatás alapján projektmunkák bemutatására, amelyek megvédése lesz a tanulók feladata a vizsgán, mintha egy egyetemi doktori vizsgáról lenne szó.

A lap kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma elmondta, ez a feladattípus az állampolgári ismeretek, a gazdasági ismeretek, a közigazgatási ismeretek, a mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve a vizuális kultúra vizsgatárgyak része is lesz.

Ahogy a tananyagban, úgy az érettségin is egyre inkább az életszerűbb feladatok felé fog mozdulni a matematika, nagyobb szerepet kap majd a pénzügy, míg a történelem feladatsorokban már modern publicisztikák is feltűnnek és többet fog szerepelni az eszmetörténet, illetve a modern korszak.