Erdők nélkül nem lábalhat ki a világ a krízishelyzetből

Fotó: Arthouse Studio/Pexels
not image

Kornis Vivien

2021.április.29 - 00:51

A súlyos környezeti, gazdasági és egészségügyi válságból való felépüléshez egészséges erdőkre és az erdőirtások megállítására van szükség.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) főigazgatója, Qu Dongyu az ENSZ Erdészeti Fórumán arról beszélt, hogy egy jobb világ építéséhez egészséges erdőkre van szükség. 

A főigazgató kiemelte, hogy számos szempontból kulcsfontosságúak a világ erdejei: élelmiszerbiztonságot és jövedelmet biztosítanak az embereknek, lekötik a szenet, energiát és tiszta vizet biztosítanak, valamint a Föld szárazföldi biodiverzitásának legnagyobb részét ezeken a területeken találhatjuk – olvasható a FAO oldalán.

Dongyu felhívta rá a figyelmet, hogy az erdők kiemelkedő szereppel bírnak a soha nem látott éghajlati, egészségügyi és gazdasági válság idején, reményt adva az emberiségnek, a környezetnek és a gazdaságnak. 

Az erdőirtás és az erdőpusztulás továbbra is lesújtó hatással van az emberek életére és a környezetre – figyelmeztetett a főigazgató. A FAO 2020-as globális mértékű vizsgálata szerint évente 10 millió erdő esik irtás áldozatául a világon, a földromlás pedig csaknem 2 milliárd hektár területet érint, amely nagyobb, mint Dél-Amerika.

A növekvő népesség élelmezése érdekében történő mezőgazdasági termelésnövekedés és az erdőirtások leállítása nem zárja ki egymást

– jelentette ki Dongyu, és arról beszélt, hogy a FAO elkötelezett az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása mellett. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a megoldás része az erdőkbe történtő beruházások növelése és a globális partnerkapcsolatok mozgosítása. 

Együtt kell működnünk az összes érdekelttel: a kormányokkal, a magánszektorral, a helyi közösségekkel, a nőkkel, az ifjúsággal, és az őslakos népekkel

– húzta alá Dongyu.