Érdemes kerülni a szennyezett levegőt, ami akár három évünkbe is kerülhet

Szabó Kata

2020. március 5. - 16:14

A szennyezett levegőjű településeken élő emberek akár három évvel is kevesebbet élhetnek egy friss kutatás szerint, ami új okot ad arra, hogy a környezetvédelmet mindenki komolyan vegye.

A Max Planck Intézet által végzett kutatás arra a kellemetlen tényre mutat rá, hogy a légszennyezettség megfelelő szintre történő csökkentése évente akár 5.5 millió ember életét is megmenthetné. A The Guardian írása alapján átlagosan három évvel korábban halnak meg azok, akik szennyezett levegőjű településeken élnek, ám természetesen nem fogható minden csak erre.

Az Intézet egyik kutatója, Jos Lelieveld szerint az élethosszt több tényező is befolyásolhatja, amik közül a magas légszennyezettség csak az egyik, hiszen többek között a dohányzás is magas rizikófaktornak számít a maga 2.2 évével, ugyanis az aktív dohányzás átlagosan ennyivel rövidebb életet „biztosít” az illetőnek.

Ebből már az is következik, hogy a kutatás eredménye alapján a magas légszennyezettség a dohányzásnál is károsabb az egészségre, ha pedig a kettő kombinációjával számolunk, egy még rosszabb forgatókönyvet kapunk.

Hogy pontosan hány ember érintett, azt nehéz lenne számszerűsíteni, ám a Max Planck Intézet kutatói szerint az emberiség 91%-a él olyan területeken, ahol az elfogadhatónál magasabb a légszennyezettség mértéke, vagyis 10-ből 9 ember érintett a jelenségben.

Mint írják, a légszennyezés veszélye elősorban abban rejlik, hogy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, miközben a tüdőben is súlyos károkat okozhat.

Ahogyan mindig, most is vannak ellenzői a kutatás eredményének, szerintük ugyanis az nem elég kiterjedt és részletes, így az abban foglaltakat ajánlott fenntartásokkal kezelni.