Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Több mint tíz százalékkal nőtt az építőipar termelési volumene

Fotó: Unsplash/ Marek Minor
not image

Takács Petra

2021. október 17. - 23:47

A szektor 2020 nyarának végétől kezdve folyamatosan ledolgozta a tavalyi kiesést.

Idén augusztusban az építőipari termelés volumene több mint 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékét. Az ágazat 2020 nyár végétől fokozatosan ledolgozta a tavaly tavaszi kiesést – mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait értékelve Schanda Tamás.

Soron kívül Döntött a finn kormány, nem látják szívesen az oroszokat 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztérium csütörtöki közleményében hozzátette, 2010-hez képest a szektor termelése közel 62 százalékkal bővült, ezzel Magyarország továbbra is első a régióban.

Tavaly augusztushoz képest az épületek építésében közel harmadával nőtt a termelés. Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene ötödével-negyedével haladta meg a 2020-as adatot. A hazai cégek közel 40 százalékkal több szerződést kötöttek meg, az egyéb építmények építésére vonatkozóknál majdnem másfélszeres a bővülés.

A jó eredmény elérésében fontos szerepe van az építőipari termékek legutóbb januárig meghosszabbított kiviteléhez kapcsolódó regisztrációs kötelezettségének. A kormány többféle intézkedéssel védi a magyar emberek érdekeit, hogy az otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások valóban a családokat szolgálják.

Schanda Tamás kifejtette: “az állami és vállalati beruházások, a különböző támogatások, kedvezményes kamatozású hitelek felhasználásának alakulása is mind a gazdaság újraindulását igazolják. A szektor kilátásai így mindenképpen bíztatók, az építőipari kibocsátás ismét érdemben ösztönözheti, húzhatja a növekedést”.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.