Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Sajtóhír: az építési miniszter leszámolna az állami projektek drágulásával

TÉMÁK:
#Drágulás
Fotó: Unsplash/Bence Balla-Schottner
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Világgazdaság arról ír a cikkében, hogy az építési miniszter leszámolna az állami projektek drágulásával.

Az építési miniszter “nem az önkormányzatokkal számolna le”, hanem az állami projektek drágulásával – állapította meg cikkében a Világgazdaság, amely a nyilvánosan elérhető joganyagok alapján azt írta, hogy az új beruházási kerettörvénynek nincs olyan eleme, amelynek alapján a jogszabály célja az önkormányzatok autonómiájának csorbítása lenne.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A vg.hu-n olvasható cikkben kiemelték: a törvényjavaslat miniszteri indokolásából kiderül, hogy az új jogszabály célja átfogó és egységes módon biztosítani mind a közpénzek hatékony felhasználását, mind pedig a szakmai szempontok érvényesülését az állami építési beruházások kapcsán.

A hatékonyság növelése érdekében a kerettörvény valóban egységesíti az állami építési beruházások rendszerét, de az emögött meghúzódó megfontolás nem “a helyi önkormányzatok autonómiájának csorbítása” – tették hozzá.

A központosított intézményrendszer előnyei

Mindössze arról van szó, hogy az egységes szabályozás és intézményrendszer elengedhetetlen ahhoz, hogy a közpénzből finanszírozott beruházások egységes koncepció szerint, egymással összehangoltan, magas szakmai színvonalon és kiszámítható költségszinten valósulhassanak meg – írták.

Felhívták a figyelmet a központosított intézményrendszer előnyeire. Eszerint az megszünteti a korábbi, szétdarabolt szervezeten belüli átfedéseket, valamint biztosítja, hogy a beruházásokkal kapcsolatos bizonyos feladatok ellátására az illetékes állami intézményrendszerben kerülhessen sor.

Ehhez eddig külső erőforrásokat vontak be, amelyek kiváltásával csökkenthető a beruházások költségszintje – állapították meg. A központosítás és a helyi önkormányzatok viszonyával kapcsolatban azt írták, hogy az önkormányzatok valamennyi őket érintő beruházásban aktív ellenőrző és befolyásoló szerepet kapnak.

Az intézményi központosítás növeli az állami beruházások szakmai és pénzügyi kiszámíthatóságát – hangsúlyozták. A Világgazdaság kitért arra is, hogy a beruházások előkészítési és tervezési szakaszaira vonatkozó szigorúbb követelmények előírása azért indokolt, mert az állami beruházások körében jelentkező utólagos költségnövekmény oka a beruházások alultervezettsége.

(MTI)