Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,55 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,041 $

Az EP nyilvános meghallgatást tart a Twitter kapcsán, Elon Muskot is meghívták

Fotó: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Elon Muskot is meghívták az Európai Parlament nyilvános meghallgatására, melynek során az uniós testület “őszinte eszmecserét” akar folytatni a milliárdossal.

Az Európai Parlament (EP) meghívta Elon Muskot, a Twitter közösségi portál új tulajdonosát, hogy vegyen részt a platformról szóló nyilvános meghallgatáson. Roberta Metsolának, az EP elnökének hétfői keltezésű meghívólevele szerint az uniós testület “őszinte eszmecserét” akar folytatni a milliárdossal – közölte az elnök szóvivője.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A Twitter “nem válhat akaratlanul a gyűlöletbeszéd, a választási beavatkozás és a félretájékoztatás előmozdítójává” – áll a levélben. Musk október végén vásárolta meg az óriáscéget, azóta az Európai Unió többször felhívta a figyelmét, hogy erősítse meg a felhasználói gyűlöletbeszédtől, félretájékoztatástól és más ártalmas tartalmaktól való védelmet a mikroblogon, hogy elkerülhesse az uniós jogszabályok megsértését.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos hétfői Twitter-üzenetében azt írta, hogy a “platformok nem változtatgathatják csak úgy politikájukat”, a digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvény egyértelmű szabályokat határoz meg.

Hozzátette, hogy a törvényt legkésőbb jövő év szeptember 1-jétől alkalmazni kell, és kérte a szolgáltatókat, hogy még a határidő előtt tegyenek meg mindent a jogszabálynak való teljes megfelelés érdekében.

Egy nappal azután, hogy a Twitter felfüggesztette több olyan ismert újságíró fiókját, aki nemrég Musk repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztoltak, Vera Jourová, az értékekért, az átláthatóságért és a jogállamiságért felelős uniós biztos múlt pénteken figyelmeztette a tulajdonost. Hangsúlyozta, hogy az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye előírja a médiaszabadság és az alapvető jogok tiszteletben tartását.

(MTI)