Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Európai Parlament: Magyarország már nem tekinthető teljes értékű demokráciának

Tom Vandendriessche, az Identitás és Demokrácia belga képviselője felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott vitán a parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. szeptember 14-én. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 15. - 13:20

Az EP-képviselők által csütörtökön közzétett hivatalos nyilatkozatban azt írják, “a helyzet olyannyira romlott, hogy Magyarország választási autokráciává vált”.

Az EU-képviselők által csütörtökön közzétett jelentés szerint az EU tétlensége súlyosbította a visszaesést Magyarországon, a helyreállítási uniós pénzeket pedig vissza kell tartani, “amíg az ország nem tesz eleget az uniós ajánlásoknak és a bírósági ítéleteknek”.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Az Európai Parlament hivatalos közleményében elítélte “a magyar kormány szándékos és szisztematikus erőfeszítéseit az európai értékek aláásására”, s eredményeket követel a 7. cikk szerint indított eljárásban. Azt írják, a határozott uniós fellépés hiánya hozzájárult a “választási autokrácia hibrid rendszerének” kialakulásához, vagyis egy olyan alkotmányos rendszerhez, melyben ugyan vannak választások, ám a demokratikus normák és előírások tiszteletben tartása hiányzik.

A csütörtökön az EP-ben 433 igen szavazattal, 123 nem ellenében és 28 tartózkodás mellett elfogadott jelentés azon korábbi jelentés nyomán készült el, mellyel az EP 2018-ban elindította Magyarországgal szemben a 7. cikk szerinti “jogállamisági eljárást”.

Az EP “sajnálja”, hogy a Tanács “képtelen érdemi előrelépést elérni a demokratikus visszalépés ellensúlyozására”, a képviselők pedig hangsúlyozták, hogy a 7. cikk 1. bekezdése nem követeli meg a tagállamok egyhangú döntését az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű kockázatának megállapításához, sem pedig konkrét ajánlások vagy határidők meghatározásához.

A képviselők e megállapítások nyomán arra kérik a Bizottságot, hogy “teljes mértékben használja ki a rendelkezésére álló eszközöket”, különös tekintettel a feltételrendszerről szóló rendeletre. A jelentésben úgy fogalmaztak, “egy olyan időszakban, amikor az uniós értékeket különösen veszélyezteti az Ukrajna elleni orosz háború és annak EU-ellenes fellépése”, a képviselők arra is felszólítják a Bizottságot, hogy:

  • tartózkodjon a magyar helyreállítási terv jóváhagyásától mindaddig, amíg Magyarország nem tesz eleget az összes, vonatkozó európai ajánlásnak, s nem hajtja végre az Európai Unió Bíróságának és az Emberi Jogok Európai Bíróságának valamennyi vonatkozó ítéletét;
  • zárja ki a finanszírozásból azon kohéziós programokat, melyek hozzájárulnak az uniós forrásokkal való visszaéléshez vagy a jogállamiság megsértéséhez;
  • szigorúbban alkalmazza a közös rendelkezésekről szóló rendeletet és a költségvetési rendeletet az uniós pénzeszközökkel való politikai célú visszaélésekkel szembeni fellépés érdekében.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.