Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

EP: globálisan fenn kell tartani a legális abortuszhoz való jogot, az eü-dolgozók pedig nem tagadhatják meg a beavatkozást

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. június 11. - 03:50

Az Európai Parlament kimondta: világszerte fenn kell tartani a legális és biztonságos abortuszhoz való jogot, a beavatkozást pedig nem lehet megtagadni vallási vagy lelkiismereti okokra hivatkozva.

A világban mindenütt fenn kell tartani a biztonságos és legális abortuszhoz való jogot, az egészségügyi dolgozók vallási vagy lelkiismereti okokra hivatkozva nem tagadhatják meg a művi terhesség-megszakítást, mivel az veszélybe sodorhatja a páciens életét – jelentette ki az Európai Parlament (EP) a strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában csütörtökön.

A 364 szavazattal, 154 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Államokban és egyes uniós tagállamokban is visszalépés tapasztalható a szexuális és reproduktív jogok terén.

Az EP-képviselők arra szólították fel Joe Biden elnököt és kormányát, hogy továbbra is támogassa a jogot az abortuszhoz és a hozzáférést a biztonságos és legális abortuszhoz, ugyanis – mint írták – az abortusz amerikai tiltása világszintű következményekkel jár.

Közölték továbbá: a legális abortusz betiltása és korlátozása aránytalanul és nagy mértékben a szegénységben élő nőket sújtja. Azon nők körében, akik anyagi vagy logisztikai okokból nem tudnak a környező államok kórházaiba elutazni, megnő a kockázata annak, hogy nem biztonságos, vagy akár életveszélyes eljárásoknak vetik alá magukat – figyelmeztettek.

Az EP-képviselők kijelentették: az Európai Uniónak és az összes uniós tagállamnak ellensúlyoznia kellene a szexuális és reproduktív egészséggel és jogokkal kapcsolatos amerikai finanszírozás esetleges globális csökkentését és határozottan támogatnia kellene az egyetemes hozzáférést a biztonságos és legális abortuszhoz.

Az EP-állásfoglalás arra is kitért, hogy az uniós tagállamoknak dekriminalizálniuk kell a művi terhesség-megszakítást és el kell távolítaniuk minden akadályt a biztonságos és legális abortusz, és a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos szolgáltatások útjából. Végezetül kijelentették: az egészségügyi dolgozók sem vallási, sem lelkiismereti okokra hivatkozva nem tagadhatják meg az abortuszt, mivel ez veszélybe sodorhatja a páciens életét.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.