Enyhe ítéletet hoztak El Chapo feleségével szemben

Emma Coronel Aispuro, Joaquín „El Chapo” Guzmán mexikói drogbáró felesége érkezik a férje büntetõperében hozott ítélet kihirdetésére egy New York-i bíróságra 2019. július 17-én. A bíróság életfogytig és további 30 évig tartó szabadságvesztésre ítélte a Köpcös (El Chapo) ragadványnéven ismert 62 éves bûnözõt, aki az egyik legnagyobb mexikói kábítószer-maffiát, a sinaloait vezette. MTI/EPA/Peter Foley
not image

Kornis Vivien

2021. november 30. - 22:20

Három év börtönbüntetésre és négy év feltételes szabadlábra ítélték, valamit másfél millió dollár megfizetésére kötelezték Joaquin “El Chapo” Guzmán mexikói drogbáró feleségét férje kábítószerbirodalmával kapcsolatos kábítószer-kereskedelem és pénzmosás vádjaival kapcsolatban.

A 31 éves Emma Coronel Aispuro június 10-én bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakban, a büntetés-végrehajtási intézetben már letöltött idejét pedig levonják ítéletéből. Rudolph Contreras bíró emellett 300 dolláros külön bírságot szabott ki mindhárom vádpont miatt, amelyekben bűnösnek vallotta magát – számolt be a CNN.

Coronel az ítélet előtt az utolsó szó jogán mély megbánást tanúsított a Guzmánnal és a Sinaloa-kartellel való kapcsolata miatt, valamint a károk miatt, amelyeket az Egyesült Államok polgárainak okozhatott. A vádlott teljes mértékben felelősséget vállalt a tetteiért, a törvényszéket pedig arra kérte, hogy az ítélet meghozatalakor vegye figyelembe kilencéves ikergyermekeit, akiknek már így is édesapjuk jelenléte nélkül kell felnőniük. 

Az ügyészek 48 hónap börtönbüntetés kiszabását kérték Coronel ellen, ami 9 hónappal alacsonyabb a büntetési irányelv minimumánál, valamint 5 év feltételes szabadlábat és másfél millió dollár elkobzását indítványozták, miután több olyan tényezőt is figyelembe vettek, mint például az, hogy szerintük az összeesküvésben játszott szerepe minimális volt és letartóztatása után hamar felelősséget vállalt tetteiért. Ezzel a kormánynak “időt és erőforrásokat takarított meg a tárgyalás előkészítése és a meghallgatások során”.

A bíró az ügyészek által indítványozott büntetésnél kevesebbet szabott ki Coronel ellen, ugyanis a fent felsoroltak mellett azt is figyelembe vette, hogy a nő 17 éves korában ismerkedett meg Guzmánnal és 18 éves korában ment hozzá. 

A bíró Coronelnek a tárgyalás végén sok szerencsét kívánt, úgy fogalmazott: “Sok szerencsét. Remélem, ikreit más környezetben neveli fel, mint amit eddig megtapasztalt. Sok szerencsét!”

Az amerikai-mexikói kettős állampolgár Coronelt februárban tartóztatták le a Dulles nemzetközi repülőtéren, és a tárgyalásig őrizetben maradt. A nő bűnösnek vallotta magát az heroin, kokain, marihuána és metamfetamin Egyesült Államokba történő becsempészése és terjesztése érdekében történt összeesküvésben és pénzmosásra irányuló összeesküvésben, valamint abban, hogy részt vett a férje tranzakcióiban és ügyleteiben. 

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Guzmánt 2019-ben ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre és még 30 évre bűnszervezetben való folytatólagos részvételért, valamint a gyilkos Sinaloa-kartell vezetőjeként elkövetett kábítószer-kereskedelem és lőfegyverekkel kapcsolatos vádak miatt.