Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

ENSZ: veszélybe kerülhet a globális élelmiszerbiztonság

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. március 30. - 16:04

David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának ügyvezető igazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt elmondta, hogy a háború kockázata, hogy az eddig is magas élelmiszerárak még magasabbak lesznek. 

A ENSZ élelmezésügyi főnöke figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háborúnak „minden eddiginél nagyobb globális hatása lesz“, a második világháború óta nem volt semminek ekkora, mivel a világ búzájának jelentős részét megtermelő ukrán gazdák közül sokan most az oroszok ellen harcolnak. 

Soron kívül Gyurcsány Trianonról: A magyar nemzet egy részének halála

A David Beasley által vezetett ügynökség az ukrajnai orosz invázió előtt 125 millió embert táplált világszerte, és Beasley elmondta, hogy az emelkedő élelmiszer-, üzemanyag- és szállítási költségek miatt el kellett kezdeniük csökkenteni az adagjaikat. 

Különös figyelmet fordított a háború sújtotta Jemenre, ahol 8 millió ember élelmiszeradagját nemrég 50 százalékkal csökkentették, hamarosan pedig az is előfordulhat, hogy nem tudják őket ellátni. 

Beasley szerint az ukrajnai háború miatt „a világ kenyérkosara“ emberek milliói számára lett elérhetetlen, és olyan országokat érint a válság, mint Egyiptom, amely általában gabonájának 85 százalékát Ukrajnából szerzi be, vagy Libanon, amely 2020-ban 81 százalékát kapta onnan. 

Ukrajna és Oroszország a világ búzakészletének 30 százalékát, a kukorica 20 százalékát és a napraforgóolaj 75-80 százalékát termeli. A Világélelmezési Program a gabona 50 százalékát Ukrajnából vásárolja.

A háború 71 millió dollárral növeli az ügynökség havi kiadásait a növekvő élelmiszer-, üzemanyag- és szállítási költségek miatt, ez egy év alatt összesen 850 millió dollár lesz, és azt jelenti, hogy „4 millióval kevesebb embert tudunk majd elérni“ – idézi Beasley-t a The Guardian

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.