A jazidik vagy jeziditák hitvilágában fellelhetőek a korai iszlám miszticizmus, a szúfizmus elemei, de tanaik közeli rokonságban állnak több síita iszlám irányzatéval is. A jeziditákat hosszú ideje üldözik muszlim felekezetek a vallási nézeteik közti különbségek miatt. A jazidik vallása nem térítővallás, hívei születésükkel válnak a közösség tagjaivá, a hitükre áttérni pedig nem lehet. (MTI/EPA/Gailan Hadzsi)

ENSZ-szakértők: Az Iszlám Állam népirtást követett el a jazidik ellen

Szerző: Borbély Fanni

Az iraki atrocitásokat vizsgáló ENSZ-csoport vezetője hétfőn bejelentette, hogy “egyértelmű és meggyőző bizonyítékot” talált arra vonatkozóan, hogy az Iszlám Állam szélsőségesei 2014-ben népirtást követtek el a jazidi kisebbség ellen, és elmondta, hogy a militáns csoport sikeresen fejlesztett ki vegyi fegyvereket és használt mustárgázt a jazidik ellen.

not image

Borbély Fanni

2021. május. 13 - 07:55

Karim Khan elmondta a Biztonsági Tanácsnak, a csoport arra a következtetésre is jutott, hogy az Iszlám Állam háborús bűnöket követett el a tikriti légi akadémia fegyvertelen, többségében síita kadétjai és személyzete ellen, akiket 2014 júniusában elfogtak, megkínoztak és tömeges kivégzésnek vetettek alá. Khan azt is megosztotta, hogy egy 2015 júliusában közzétett, a gyilkosságokat bemutató Iszlám Állam által készített videó “a síita muszlimok elleni népirtásra való közvetlen és nyilvános felbujtásnak minősül”.

A Biztonsági Tanács 2017 szeptemberében egyhangúlag megszavazta, hogy felkérje az ENSZ-t egy nyomozócsoport felállítására, amely segítene Iraknak a bizonyítékok megőrzésében és elősegítené az elszámoltathatóságot azokkal az esetekkel kapcsolatban, amelyek “háborús bűnöknek, emberiség elleni bűncselekményeknek és népirtásnak minősülhetnek”, és amelyeket az Iszlám Állam szélsőségesei követtek el Irakban és a Szíriát is magában foglaló Levante térségében.

Erbíl, 2014. augusztus 16. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az otthonukból elmenekült kurd anyanyelvű iraki jazidi vallási közösség tagjainak menekülttáborában az észak-iraki kurd autonóm területen fekvő Erbílben 2014. augusztus 16-án. Az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyvereseinek észak-iraki előretörése miatt a jazidi vallási közösség több tízezer tagja kényszerült otthona elhagyására. (MTI/EPA/Michael Kappeler)

A tanácsnak benyújtott hatodik jelentésében Khan elmondta, hogy az Iszlám Állam csoport – más néven Daesh, ISIL és ISIS – által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos elszámoltathatóságot elősegítő ENSZ-vizsgálati csoport az elmúlt hat hónapban kifejezetten gyorsan bővítette a bizonyítékok mennyiségét.

Elmondta, hogy a tömegsírokból származó törvényszéki bizonyítékok gyűjtése, az ISIS-csoporthoz tartozó merevlemezekről kinyert digitális adatok, az ügyiratok digitalizálása, valamint az adatbázisok feldolgozására és átkutatására szolgáló fejlett technológiai eszközök használata terén elért “jelentős fejlődés” lehetővé tette a csoport számára, hogy “egyértelmű idővonalakat állítson fel az ISIS kulcsfontosságú tagjainak tevékenységéről”.

Khan “mérföldkőnek” nevezte, hogy az UNITAD néven ismert csoport meggyőző bizonyítékot állított fel arra vonatkozóan, hogy az Iszlám Állam szélsőségesei népirtást követtek el “a jazidik mint vallási csoport ellen” azzal a szándékkal, hogy “fizikailag és biológiailag is elpusztítsák a jazidikat”.

Mindez abban nyilvánult meg, hogy az ISIS ultimátumot intézett minden jazidihoz, hogy “térjen át vagy haljon meg”, ez a lépés pedig több ezer ember halálához vezetett, akiket “vagy tömegesen kivégeztek, vagy menekülés közben lelőttek, vagy a Szindzsár-hegyen haltak meg a kiszolgáltatottságtól, amikor menekülni próbáltak” – mondta Khan.

“Több ezreket rabszolgasorba taszítottak, a nőket és gyermekeket elrabolták a családjuktól, és a legbrutálisabb visszaéléseknek vetették alá őket, beleértve a sorozatos nemi erőszakot és a szexuális erőszak más, elviselhetetlen formáit, amelyek sokaknál évekig tartottak, gyakran halálhoz vezetve.”

Khan hozzátette, hogy a jazidik elleni bűncselekmények folytatódnak, nők és gyermekek ezreit választották el családjuktól vagy tűntek el, és néhányan még mindig az ISIS elrablóikkal vagy azokkal vannak, akiknek eladták őket. 2016-ban az ENSZ által megbízott, Szíriával foglalkozó független nemzetközi vizsgálóbizottság szerint az Iszlám Állam népirtást követ el a jazidik ellen, azóta pedig több, nem kormányzati szervezet is csatlakozott ehhez a következtetéshez.

Khan azonban azt mondta, hogy amit az UNITAD a jazidikkal kapcsolatban tett, sokkal fontosabb, mert a csoport megbízást kapott arra, hogy különböző bizonyítékokat vizsgáljon meg, amelyek megállják a helyüket a bíróságon, ahol a bizonyítási teher a vádat terheli – “és ne csak jelentéktelen következtetéseket vonjon le az áldozatok felméréséből”.

Lalis, 2019. április 17. Az iraki jazidi vallási kisebbséghez tartozó 19 éves Sanaz Hamo, aki az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseinek szexrabszolgája volt, misén vesz részt az észak-iraki Moszultól 60 kilométerre, északra fekvő Lalis város szentélyében a jazidi újév alkalmából 2019. április 16-án. A kurd anyanyelvű jazidik szerint az Édenkert kapuja egykor Lalisban volt, ahová ők évente elzarándokolnak és megünneplik az új év beköszöntét minden év áprilisának harmadik szerdáján, a csarsama szor, vagyis vörös szerda napján. Az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei 2014-ben elűzték az észak-iraki kurd régióból a jazidi népcsoportot, a közösség számos nőtagját elrabolták és szexrabszolgaságba kényszerítették. MTI/EPA/Gailan Hadzsi

Megosztotta azt is, hogy az ISIS szélsőségeseinek tulajdonában lévő elektronikus eszközökből származó információk arra is vezettek, hogy az UNITAD új vizsgálatot indítson “az ISIS által Irakban kifejlesztett és sikeresen bevetett vegyi és biológiai fegyverekkel kapcsolatban”. Az UNITAD által összegyűjtött bizonyítékok részletesen bemutatják, hogy a militáns csoport hogyan használta a moszuli egyetemen található laboratóriumokat “vegyi fegyverprogramjának epicentrumaként, iraki és külföldi tudósok és egészségügyi szakemberek szakértelmére támaszkodva”.

Elmondása szerint kezdetben az ISIS a harcosai által 2014-ben elfoglalt víztisztító telepekről származó klórból készítettek fegyvereket, majd később “mérgező, halálos vegyületeket fejlesztettek ki, köztük talliumot és nikotint, amelyeket élő foglyokon teszteltek, ami halálhoz vezetett”. Az ISIS ezután kifejlesztett egy rendszert mustárgáz előállítására, “amelyet 2016 márciusában 40 rakéta kilövésével vetettek be a türkmén síita Taza Khurmatu városában” – mondta Khan.

Khan, aki június 15-én lesz a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, elmondta, hogy ez a vizsgálat gyorsan halad, az első eredmények pedig várhatóan öt hónapon belül elkészülnek. Mint mondta, az év végére a csoport arra is számít, hogy a kezdeti eredmények “az iraki kisebbségi keresztények, kaka’i, sábak, síita türkmének és szunnita közösségek elleni bűncselekményekkel, valamint a Badush börtönben a túlnyomórészt síita rabok elleni mészárlással” is foglalkoznak.

Khan szerint a következő lépés az UNITAD által összegyűjtött információk és bizonyítékok felhasználása “a túlélők elvárásainak teljesítésére”, valamint a nemzeti bíróságok elé terjesztése, hogy felelősségre vonhassák a “szörnyű bűncselekmények” felelőseit. Reményét fejezte ki abban, hogy az iraki törvényhozók jogi alapot fogadnak el az ISIS tagjainak háborús bűnök, emberiség elleni bűncselekmények és népirtás miatt történő felelősségre vonásához. Üdvözölte a kurdisztáni régióban a múlt héten a parlament elé terjesztett jogszabályt, amely az ISIS által elkövetett nemzetközi bűncselekményekkel foglalkozó bíróság létrehozását tűzte ki céljául.

Szerinte a nemzetközi közösség minden tagjának “éreznie kell ezt a sürgető érzést” az igazságszolgáltatás iránt, mintha a saját édesanyjuk, édesapjuk vagy gyermekük vesztette volna életét, vagy nem tudnának számot adni arról, hogy mi történt velük. A Nobel-békedíjas Nadia Murad, egy jazidi, akit az ISIS harcosai szexuális rabszolgaságra kényszerítettek, és akinek megölték az édesanyját és hat testvérét, sürgette a Biztonsági Tanácsot, hogy a népét ért népirtás ügyét terjessze a Nemzetközi Büntetőbíróság elé, vagy hozzon létre egy bíróságot az atrocitások felelőseinek felelősségre vonására.

“Arra kérem önöket, hogy kezdjenek új fejezetet – az ISIS bűntetteiért való jogi felelősségre vonás drámai hatással lenne a közösségem felépülésének minden egyes lépésére” – mondta.

“Itt az ideje, hogy a nemzetközi közösség többet tegyen, minthogy meghallgasson. Itt az ideje, hogy cselekedjen. Ha a világ vezetőinek megvan a politikai akarata, hogy e bizonyítékok alapján cselekedjenek, akkor az igazságszolgáltatás valóban elérhető közelségbe kerül.”